Vlast ponovo odbila pet zakonskih predloga LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 23. 12. 2016. | Komentara: 0

Vlast ponovo odbila pet zakonskih predloga LSV

BEOGRAD - Narodne poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić i Nada Lazić predložile su da se na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvrsti pet izmena i dopuna zakona, što je vladajuća većina odbila. Tepić je četvrti put predložila izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija, zatim da se izmeni Zakon o igrama na sreću, da se uvrste i promene u Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, a drugi put je predložila dopunu Krivičnog zakona.
 
LSV
 
 
Odbili veću pomoć za lečenje dece
 
Predviđenim izmenama trebalo bi da se LGBT populacija prepozna kao osetljiva grupa u društvu koja je najčešće meta fašistima i neonacistima, zatim da se obezbedi više novca za lečenje i istraživanje retkih bolesti, kao i da se prilikom osude genocida uvažavaju i presude Međunarodnog suda pravde i Haškog suda i, na kraju, da se najpre promeni Zakon o lokalnoj smaoupravi, a potom da se na osnovu izmenjenih nadležnosti menja i prateći Zakon o finansiranju opština i gradova. Nada Lazić je predložila izmenu Zakona o putevima kako bi se uz puteve i autoputeve posadili vetrozaštitni pojasevi. Međutim, vladajuća većina se o ovim predlozima nije izjasnila, odnosno nedovoljan broj poslanika je podržao ove zakonske predloge da bi Skupština o njima raspravljala.
 
Tepić je napomenula da bi se izmenama Zakona o igrama na sreću došlo do povećanja sredstava za istraživanje i lečenje retkih bolesti sa sadašnjih 200 na 400 miliona dinara. Kada su u pitanju izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, ona je predložila da se taj zakon vrati na stanje od pre dva meseca jer su tada opštine i gradovi u problemu. Tepić je naglasila da je Republika Srbija oduzela najsigurniji priliv novca lokalnim samoupravama, a to je deo prihoda od poreza na zarade. Sada opštine i gradovi uzimaju komercijalne kredite ne bi li isfinansirali ono što im je obaveza, kao što su renoviranje bolnica, ambulanti... Dodala je i da zato treba prvo izmeniti Zakon o lokalnim samoupravama, pa tek onda izmeniti zakon koji propisuje njihovo finansiranje.
 
- Član pet Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija u ovom trenutku glasi: „Manifestacijom i isticanjem simbola ili obeležja ili bilo kakvim drugim delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja smatra se svaki organizovani spontani javni nastup na kojem se izaziva ili podstiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija prema pripadnicima naroda ili bilo koje nacionalne manjine i crkvi ili verskoj zajednici“. A moj predlog je da se ovaj član pet dopuni sa: „i prema osobama drugačije seksualne orijentacije, odnosno pripadnicima lezbejske, gej ili biseksualne populacije ili transrodnim osobama, odnosno LGBT populacije“ – navela je poslanica LSV.
 
Kada je u pitanju predlog da se izmeni Krivični zakonik, ona je naglasila da je nedavno u njega uvedeno novo krivično delo javnog odobravanja, odnosno negiranja genocida, koji se odnosi samo na pravosnažne presude sudova u Srbiji Međunarodnog krivičnog suda. Navela je da bi taj član trebalo dopuniti tako da se uvaže i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški sud i Međunarodnog suda pravde, odnosno Svetskog suda.
 
Vetrozaštitni pojasevi ničija briga
 
Poslanica LSV Nada Lazić je predložila da se u dnevni red Skupštine Srbije uvrsti i njen Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnim putevima, a koji se odnosi na podizanje vetrozaštitnih pojaseva. Ona je ukazala da je jesen bila sušna a počinje zima, te je upozorila da su to prilike koje mogu dovesti do toga da se ponovi 2014. godina kada su bili veliki smetovi i veliki problemi na putevima širom Vojvodine.
 
- Peti februar je bio posebno važan jer je tog dana, čak, premijer lično pomagao spašavanje zavejanih. I tada je bilo obećanje da će se uz puteve u Vojvodini, koji su po svojoj strukturi specifični jer je to oranica gde nema vetrozaštitnih pojaseva, odnosno gde su neophodni drvoredi uz puteve, te da će se uz autoput i uopšte uz puteve podići ovi pojasevi – ukazala je Lazić. Navela je da vetrozaštitni pojasevi u Srbiji nisu ničija briga, te da su uništeni, ilustrujući to primerom da uz autoput svakog dana vidi samo nekoliko zakržljalih tuja.
 
- Želimo da se ovo podigne na nivo zakona i da se zakonom reguliše da onaj ko gazduje putevima mora i da podiže i održava ove vetrozaštitne pojaseve, odnosno da uz puteve postavlja drvorede kao neophodnu meru da bi se zaštitili u zimskim mesecima od smetova, a u letnjim mesecima od erozije vetrom. Vojvodina je nažalost i dalje regija sa najmanjom pošumljenošću u Evropi i ima oko šest posto površine pod šumama, a standardi EU su minimum 14%. Nažalost, moje kolege koje jako žamore, očigledno da ih ne zanima. Nadam se samo da ove godine nećemo imati smetove i nećemo imati sneg i da se ova skupština neće ponovo baviti troškovima proisteklim iz tih elementarnih nepogoda. I upravo u tom smislu ja sam predložila izmene ovog zakona – zaključila je Nada Lazić.
 
(BILSV, 23.12.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook