Vojvođani će uspeti samo ako se drže zajedno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 07. 04. 2019. | Komentara: 0

Vojvođani će uspeti samo ako se drže zajedno

KANJIŽA – Vojvođani mogu da uspeju samo ako se drže zajedno, poručeno je na tribini „Vreme je za Vojvodinu“ koju su održale Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija u Kanjiži.

LSV

Sadašnja vlast ne može da sačuva ono što je napravljeno pre 130 godina

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak primetio je na početku svog izlaganja da je fleka na plafonu sale u kojoj se održavaju sednice Skupštine opštine Kanjiža već godinama prisutna, te da će, ako je niko ne sanira u roku od mesec dana, on sam doći da okreči salu. Kako je rekao, pre tri godine je bio u toj istoj sali i primetio fleku nastalu zbog toga što krov prokišnjava.

- Sadašnja vlast ne može da sačuva ono što je za vreme Franca Jozefa napravljeno. On se, verovatno, u grubu kao propeler okreće. Tada su u Vojvodini vozovi išli brže nego što idu sad. Bilo je više pruga nego što ih ima sad. To je bilo pre više od 130 godina. Da li se onda može biti zadovoljan? – upitao je Čanak prisutne.

Podsetio je da je pre 30 godina ispred zgrade SO Kanjiža održan prvi u nizu mitinga za mir, kojim su se građani, predvođeni njime, suprotestavili Miloševićevom ludilu i ratu. 

- Sećam se, ovde smo stajali između stubova na ulazu i svako je govorio na svom jeziku, ali sa jednom mišlju – mir. Posle toga smo napravili u Senti demonstracije koje su uspele da zaustave mobilizaciju. Pa smo uspeli u Adi, pa su nas pohapsili ali to sad nema veze. Tada nismo pitali ko je ko i šta je šta, tada smo se držali zajedno i bili smo svi zajedno i imali smo jednu jasnu ideju i uspeli smo. Režim to nije smeo da pokaže, ali se videlo, uspeli smo jer smo se držali zajedno, jer smo bili svi zajedno i jer smo bili svesni da ako smo skupa, ako smo zajedno, ako imamo u mislima samo jedno, a to je da nemamo rezervni položaj, ovo je naše, nas koji ovde živimo i samo naše i niko nema pravo da nam to uzme – naglasio je Čanak. 

Ukazao je da se demonstracije održavaju i danas, a da Savez za Srbiju, koji ih organizuje, tvrdi da ko god nije sa njima nije opozicija.

- A šta traže? Imaju program od 30 tačaka i ni u jednoj nema nijednog slova o Evropi i o Vojvodini. Što bismo se mi tamo pridruživali? Da nam bude isto ovako da bi njima bilo bolje? Koliko su nas puta prevarili na taj način? Upravo zbog toga smo ovde, jer je vreme pokazalo da samo kad se držimo zajedno pobeđujemo i onda pobeđujemo sigurno – naglasio je on.

Ne poštuju ni Ustav

Čanak je ukazao na to da su zastava i grb AP Vojvodine jedine dve stvari upisane u Ustav koje su ispoštovane. 

- Vojvodina jedina ima dve zastave jer oni u Beogradu ne mogu da se pomire da mi ovde u Vojvodini nešto odlučimo, pa da to traje, pa moraju i oni malo da odlučuju a nemaju snage i hrabrosti da kažu da nam ukidaju ovo. A znate zašto? Jer se boje da ćemo se onda svi mi pobudniti, stati zajedno, a kad god stanemo zajedno mi pobedimo. E, tu je cela poenta – dodao je. 

Lider LSV je istakao i da mu je zamerano što traži sednicu o Vojvodini, a ne i o Kosovu. 

- Učestvovao sam u sedam sednica o Kosovu i posle njih se ništa nije dogodilo, a tražim jednu sednicu o Vojvodini posle koje treba da se donese zakon koji ste vi upisali u Ustav da mora da se donese do 31.12. 2008. godine. Jel donet zakon? Nije. Zašto? Većina nije glasala. Mogli su da naprave svoj zakon ako im se to ne sviđa, nisu to uradili. Mogli su da amandmanima promene ovaj zakon koji smo mi ponudili, nisu to uradili. Mogli su da promene u Ustavu tu odredbu menjanjem Ustavnog zakona, nisu to uradili. Mi živimo u vremenu u kojem se ni Ustav ne poštuje. A ako se ne poštuje Ustav, dolazimo do toga, šta sve piše u Ustavu – nepovredivost stana, nepovredivost tela, nepovredivost... sve to onda ne važi. Jer ne može Ustav da važi u nekim parčadima a u nekim ne važi. Ili važi ili ne važi.

Podsetio je i da je LSV od Ustavnog suda Srbije tražila objašnjenje zašto Vojvodini nije isplaćen novac za 2016. godinu. Kako je rekao, pre nekoliko nedelja je dobio odgovor da je predmet zastareo jer se odnosi na 2016. godinu. 

- Nisam ja kriv što je zastareo nego vi što niste to rešavali. Umesto da oni podnose ostavke zato što su lenji i zato što ne rade svoj posao, mi treba da trpimo – naglasio je on.

Hoćemo svoj život nazad

- Ako je Boško Obradović borac za slobodu, meni takva sloboda ne treba. Jer ta sloboda podrazumeva slobodu u kojoj će biti ti njegovi dverjani slobodno da ubijaju, proteruju, rade štogod hoće, jer su oni direktni nastavljači ljotićevskog pokreta koji su bili SS jedinice u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Mene interesuje jedno – kako da se mi svi zajedno ponovo skoncentrišemo kao što smo umeli pre 29 godina na jasan cilj. Jasan cilj je da ovde budu naše pare, naša deca, naši životi i naša budućnost. To je ono što je bio cilj. Tada se to zvalo hoćemo mir, danas se to zove hoćemo svoj život, hoćemo život nazad. Dosta nam je laži, dosta nam je prevara, dosta je da se o RTV odlučuje u Beogradu, da se o administraciji Vojvodine odlučuje u Beogradu, da se o tome hoće li nam iz Beograda poslati pare da se u Kanjiži popravi krov na Gradskoj kući – istakao je Nenad Čanak.

On je rekao i da je nedopustivo da u Vojvodini čovek ne može da govori na svom maternjem jeziku. Na komentar jednog od posetilaca tribine da su sva dokumenta koja dobijaju stanovnici Kanjiže štampana samo na srpskom jeziku, ćirilicom, Čanak je kazao da će poslanici LSV predložiti zakon o upotrebi jezika nacionalnih zajednica u Vojvodini i da će tražiti da se sudovi obraćaju na jeziku na kojem im se građani obrate. 

- Ne očekujem bog zna šta od ove vlasti, ali važno je da se od toga napravi pitanje, pa da čujemo odgovore, jer tek onda možemo nešto da radimo. Dogod ćutimo svaki odgovor je ne – zaključio je Čanak.

Ne tražimo mi ništa tuđe, već samo naše

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je istakao da je sporazum o saradnji LSV i VP potpisan na vrednosnim principima od kojih nijedna od ove dve stranke nije odustala više decenija. 

- Smenjivali su se razni režimi u Beogradu, razne kombinacije. Danas govore ko je s kim u koaliciji,  a oni ne znaju više ko je s kim bio, ko je u kojoj stranci bio. Ali, uvek su imali isti odnos prema Vojvodini. Jedni nisu imali vremena, dobro su nas lagali, a ovi danas... Mogli smo da vidimo i pre nekoliko nedelja kako je išla skupštinska rasprava na predlog LSV, da ispune osnovnu ustavnu obavezu, a to je da usvoje Zakon o finansiranju Vojvodine – istakao je Odžić i dodao:

- Mi ili ćemo nastupati svi zajedno ubuduće i boriti se za Vojvodinu ili, bojim se, neće biti ni Vojvodine, a ni nas zajedno sa njom. Ne tražimo mi ništa tuđe, već samo naše. Moramo zaustaviti iseljavanje iz Vojvodine, moramo vratiti ljude u Vojvodinu, moramo obezbediti normalan i pristojan život za generacije koje dolaze posle nas. Zato, gde god je Vojvodina, od Horgoša do Zemuna, svuda mora biti Vojvodine.

Na tribini su govorili i Mikloš Harmat, potpredsednik Vojvođanske partije i član Glavnog odbora LSV Tibor Vaš.

(SzILSV, 07.04.2019)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook