Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

NOVI SAD – Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini. Kako je rekao šef ove poslaničke grupe Branislav Bogaroški, ponovo nije ispoštovan Ustav Srbije, jer budžet AP Vojvodine ne iznosi propisanih sedam procenata republičkog budžeta.

LSV

Opet bez ustavnih sedam posto

- Ustavom RS propisano je da budžet AP Vojvodine treba da bude 7% budžeta Republike Srbije. Možemo da primenimo razne metodologije prilikom računanja da li je to sedam ili nije sedam posto, da se držimo slova Ustava ili da se držimo Zakona o budžetskom sistemu. Kako god računali do sedam posto ne može da se dođe sa ovim budžetom. Ako računamo prema pravilima koja postoje u Zakonu o budžetskom sistemu, to je 6,5%, odnosno 5,6 milijardi imamo manje u budžetu nego što bi trebali da imamo. Ako gledamo striktno i poredimo budžet sa budžetom onako kako je to u Ustavu definisano, čak 19 milijardi manje. Što se tiče kapitalnih ulagnaja, 3/7 budžeta bi trebalo da ide u kapitalna ulaganja. Tu smo uskraćeni za punih 17 milijardi dinara – naveo je pokrajinski poslanik LSV.

Bogaroški je istakao i da su poreski prihodi projektovani na 16,4 milijardi dinara nerealni, jer je planiran rast prihoda od poreza na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana. 

- To bi značilo ili da će drastično da skoči zaposlenost na teritoriji Vojvodine ili će prosečna plata da skoči za 33 posto. To se neće desiti! Mi imamo situaciju da se zaposlenost za sada nekako održavala tako što je Vlada Republike Srbije intervenisala, davala podsticajna sredstva, uslov privredi je da nema otpuštanja do januara 2021. godine i ja se bojim da januara meseca 2021. godine pada zaposlenost i samim tim će morati da pada i ovaj prihod – naglasio je.

On je naglasio da su 2/3 budžeta transferna sredstva koja imaju unapred predviđenu namenu. 

- Samo jedna trećina prihoda ili oko 23 milijarde je ono čime će suvereno raspolagati Skupština AP Vojvodine i kad to uporedimo sa budžetom grada Novog Sada koji ima 29 milijardi ili kad uporedimo sa budžetom grada Beograda koji ima 118 milijardi, gotovo milijardu evra, onda je teško razgovarati o ovom budžetu kao razvojnom budžetu – naveo je poslanik LSV.

Budžetom su planirana kapitalna ulagnaja u nivou od 15,1 milijardi, gde su 1,7 milijardi stvarno kapitalna ulaganja, a 13,44 milijarde ulaganja koja imaju kapitalni karakter. Kao loše je izdvojio povećanje tekuće budžetske rezerve na 858 miliona, u odnosu na 361 milion u 2020. godini. Zamerio je i mala sredstva za Sekretarijata za zdravstvo, koja su 18% manja u odnosu na rebalansirani budžet za 2020. godinu. 

- U situaciji kada nam se zdravstvo suočava sa najvećim izazovom u verovatno zadnjih nekoliko decenija, mislim da nije bilo mesta da se povuče ovakav potez. Mislim da smo upravo suprotno trebali da imamo znatno povećanje sredstava na sekretarijatu za zdravstvo. U redu su namene u opremanje bolnica i sredstva za Kamenicu i pomoć zdravstvenim radnicima i novac za sanitarna vozila, u redu su i prateći programi, mada su skromnog finansijskog dometa, ali mislim da sada nije bilo ni vreme ni mesto da se zakida na ovom sekretarijatu. Sada je upravo trebalo da se uradi nešto suprotno – naglasio je Bogaroški.

Kada su u pitanju programi iz oblasti poljoprivrede, kaže da je vidljiv pomak koji se tiče šumarstva, odnosno sredstava odvojenih za pošumljavanje, te da se nada da će to biti i ostvareno. Zamerio je što su opredeljena velika sredstva za atarske puteve, te predložio da bi taj novac trebalo bolje potrošiti, na primer u kanalsku mrežu. Istakao je i da se ponavlja praksa da se ista sredstva pokazuju kroz nekoliko programa. 

Zrenjanin primer kako ne treba rešiti problem vodosnabdevanja

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nataša Lalić je rekla da je situacija u Vojvodini alarmantna kada je u pitanju vodosnabdevanje i zaštita voda, te da sredstva koja se izdvajaju nisu dovoljna.  

- Srbija na putu ka EU mora da ispuni uslove iz poglavlja 27, a ona se tiču pronalaska 10,6 milijardi evra kada su u pitanju projekti zaštite životne sredine, od toga čak 5,5 milijardi evra kada ode na preradu otpadnih voda i vodosnabdevanje. Procena je da za rešavanje vodosnabdevanja i zaštitu voda u APV treba izdvojiti milijardu i po evra – navela je ona.

Lalić je naglasila da je Zrenjanin primer kako ne treba rešiti pitanje vodosnabdevanja i opomena svim ostalim gradovima i opštinama koje imaju problem sa ispravnom vodom za piće da ne idu tim putem.

- Problem vodosnabdevanja vodom u Vojvodini je prisutan iz prostog razloga što se sve opštine manje-više snabdevaju na isti način ili iz vodovoda ili iz manjeg vodovodnog sistema, ali voda koja se koristi je u određenom delu pokrajine neispravna, jer sirova voda od koje se pravi voda za piće nije dobrog kvaliteta, sadrži određene elemene kao što su arsen, mangan, gvožđe, neke fekalne bakterije, koje ne mogu tim klasičnim putem da se prečiste. Zato ovaj pokušaj prečišćavanja uz pomoć Fabrike vode u Zrenjaninu je eskalirao u ponedeljak. Fabrika od prvog dana nije pokazala da je u stanju da tom tehnologijom i kapacitetima prečisti i obezbedi Zrenjanincima bezbednu vodu za piće, a sada je došlo i do eksplozije u toj fabrici vode – navela je Lalić. 

- Možda je to nekim ljudima koji se tim problemom ne susreću nezamislivo, ali osnovni vid vodosnabdevanja u Severnom , Srednjem Banatu i delu Bačke jesu megamarketi i ljudi izdvajaju ogromna sredstva da bi mogli da konzumiraju ispravnu vodu za piće. Zbog toga se u narednom periodu u Zrenjaninu i ostalim gradovima, i ne samo iz pokrajinskog budžeta nego i iz drugih izvora finansiranja, treba pozabaviti definitivnom pristupanju rešavanja problema vodosnabdevanja i zaštiti vode na teritoriji AP Vojvodine, ne zato što nas na to pritiska EU i poglavlje 27, nego što je to osnov za elementarni ljudski život, da imaju ispravnu vodu za piće – zaključila je ona.

(SzILSV, 17.12.2020)



Događaji | Subota, 25. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.
Događaji | Petak, 31. 12. 2021. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

Danas u parlamentu nema poslanika koji se bore za interese Vojvodine. Došlo je vreme da se to promeni.
Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Poseta Opštinskom odboru LSV Alibunar

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš posetio je juče sa saradnicima Oštinski odbor LSV u Alibunaru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook