Vojvodina već 20 godina nije na dnevnom redu Skupštine Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 06. 03. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina već 20 godina nije na dnevnom redu Skupštine Srbije

BEOGRAD - Već 20 godina u Skupštini Srbije nije bilo nijedne tačke dnevnog reda posvećene AP Vojvodini i zbog toga smo mi predložili da u dnevni red sledeće sednice uđe jedna od tačaka o Vojvodini, a s druge strane da uđe tačka o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, koji je bio ustavna obaveza još prilikom donošenja ovog važećeg Ustava pre više od 10 godina i koja nikada nije ostvarena, kazao je narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

Rešavati i druga pitanja, a ne samo dnevnopolitička

On je na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine rekao da je stalno izgovaranje „na nekakve preče i važnije stvari potpuno pogrešno i da je pitanje Srbije, njene decentralizacije, gde je bilo više pokušaja a nijedan nije urodio plodom, nešto što mora hitno početi da se rešava“. Kako je rekao, ako se to ne uradi doći ćemo u poziciju da nas dočeka novi Ustav po kojem neće biti doneto nijednotrajno rešenje, nego će biti samo preslikavano ovo koje već imamo.

- U tom svetlu LSV će uraditi sve da skrene pažnju i građanima i parlamentu na to da postoje druga pitanja osim ovih dnevnopolitičkih i ta druga pitanja se moraju rešavati, a ne čekati da ih vreme reši samo od sebe – naglasio je Čanak.

Bojkot ne razumem, Skupština oštećena

Upitan o bojkotu zasedanja Skuštine Srbije od strane poslanika dela opozicije, Čanak je rekao da ne razume taj bojkot, jer ako se bojkotuje parlament onda se u njega ne dolazi. Istakao je da on, na primer, ne može da bojkotuje rad Komisije za evropske integracije, jer bi onda bojkotovao deo političkog programa za koji se LSV zalaže od osnivanja. 

S druge strane, imamo situaciju da kada je bila prva sednica Odbora za administrativna pitanja, koji vodi Aleksandar Martinović, niko iz opozicije nije dobio reč. Svi smo izašli napolje potpuno zgroženi takvim načinom vođenja sednice i onda sam ja rekao da ja više na taj odbor neću da dođem dok se ne objasnimo da li imamo mi tu pravo glasa ili nemamo. Ja sam jedini koji je to do danas učinio. Ja sam jedini koji nije bio ni na jednom Administrativnom odboru tražeći ono što smo se svi dogovorili ovde, na istom ovom mestu, pre dve godine. Dakle, možete bojkotovati sednicu ako mislite da je predsednica Skupštine vodi na način na koji nije dobar, s čim se ja u velikoj meri slažem. Možete bojkotovati način formiranja dnevnog reda ili podnošenje amandmana. Ako nećete u Skupštini da rešavate probleme, gde ćete ih rešavati? To znači da nećete da idete na izbore, jer izbori služe tome da se u skupštinu uđe. Da li to znači da će se stvari rešavati ulicom? Skupštine su izmišljene za to da se stvari ne rašavaju ulicom – napomenuo je lider LSV.

Istakao je i da je Skupština oštećena nedolaskom dela poslanika. Ocenio je i da je sa elementarnog patriotskog stanovišta nedopustivo to što je narodni poslanik, lider Dveri, Boško Obradović u ruskoj Dumi rekao da će bokotovati Skupštinu Srbije . 

Možete tužiti samo čoveka

Upitan da li će tužiti Sergeja Trifunovića, lidera PSG, zbog uvreda koji je na njegov račun izneo na prošlonedeljnom protestu u Novom Sadu, Čanak je rekao da može da tuži čoveka, a da ovde nema šta da tuži. Ponovio je da nije mogao da veruje da je „ta osoba“, kako je na konferenciji nazivao Trifunovića, izrekla takve reči i da je putem medija i društvenih mreža tražio da mu to potvrdi. Pošto Trifunović to nije učinio, Čanak je otišao do prostorija PSG da bi to lično čuo od njega. Kazao je i da je do prostorija PSG otišao u društvu službenika Skupštine Srbije, jer se ne snalazi u Beogradu najbolje, i u društvu čoveka koji mu pomaže pri hodanju, pošto mu je teško da se sam kreće nakon povrede koju je imao. Ispričao je da je u prostoriji sa Trifunovićem zatekao desetak ljudi.

- Prvo što mi je ta osoba rekla je „ja neću da pružim ruku“. Ja nisam došao da se rukujem, došao sam da čujem da li je istina ono što ste govorili o meni. Na šta je on rekao da ne može da ponovi jer se ne seća tačno šta je rekao, pa je onda rekao da on ustvari ne zna šta je rekao, pa je onda rekao da je samo ponovio ono što sam ja govorio Slobodanu Miloševiću itd. U međuvremenu je otišao i seo u ćošak dijagonalno od mene, gde je još pet-šest ljudi bilo sa obe strane stola između nas dvojice, kao da ću ga ja napasti ili šta tako, i na kraju sam morao da mu kažem da ja imam četvoro dece i petoro unučadi i da je uvredio moju porodicu – prepričao je Čanak.

Istakao je da on nikome nije pretio već ga je obavestio šta je uradio i da on to neće zaboraviti. 

- Ja ne znam šta to znači u svetu te osobe, u mom svetu to znači da ne možemo biti ne prijatelji, nego od sada razgovaramo jezikom koji očigledno on razume. Jer, ako će on mene nazivati pogrdnim imenima, onda ja više nemam nikakvu obavezu prema tom čoveku da ga štitim ni od njegove prošlosti, ni od njegovog ponašanja – naglasio je lider LSV.

Čanak je podsetio da je pre nekoliko godina imao incident u kafani zbog čega je podneo ostavku na mesto poslanika, zbog čega mu je četiri godine suđeno i zbog čega su o njemu pisali tabloidi. S druge strane, sada niko ne pominje da je Trifunović u pekari izgrizao čoveka

- To je to licemerje. A to da to košta, košta da je time izgubio kredibilitet, pokazao ko je i to sam siguran da će svako misleći umeti da prepozna – zaključio je Nenad Čanak.

(SzILSV, 06.03.2019)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook