Vojvodini najpre imovina RTV, Novosadskog sajma i VANU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 01. 2012. | Komentara: 0

Vojvodini najpre imovina RTV, Novosadskog sajma i VANU

NOVI SAD - Imovina Radio-televizije Vojvodine, Novosadskog sajma i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti trebalo bi da u februaru bude vraćena Pokrajini.

Bojan Kostres

To očekuje zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, koji je za Dnevnik izjavio da će do sredine februara biti donete prve uredbe kojima će se realizovati dogovor koji su jesenas, uoči usvajanja Zakona o javnoj svojini, postigli lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković. Kostreš je kazao da će Vlada Srbije prve uredbe u tom pogledu doneti najkasnije do sredine februara, dok će prenos imovine na Vojvodinu nad DP „Gas„, Petrovardinskom tvrđavom, rudnikom Kovin i brojnim legatima uslediti u narednom periodu kada se za to obezbede svi pravni uslovi.

– Tokom intenzivnih konsultacija koje vodimo u Vladi Srbije već nekoliko nedelja, utvrđeno je da je imovina Novosadskog sajma i RTV-a, izuzev emisionih stubova o kojima se još razgovara, nesporna s pravnog stanovišta, kao i deo imovine VANU. I to će prvo biti preneto Vojvodini uredbama Vlade u prvoj polovini februara. Preostalo je da se prikupi još neka dokumentacija – rekao je Kostreš.

Po njegovim rečima, za prenos vlasništva nad ostalom imovinom biće potrebno nešto više vremena da bi se obezbedili neophodni uslovi. Naveo je da se za prenos imovine DP „Gas„ iz Novog Sada čeka okončanje sudskog spora koji je država pokrenula pred Privrednim sudom u Novom Sadu da bi se ta imovina iz društvene prenela u javno vlasništvo. Kad je reč o rudniku „Kovin„, kako je dodao, treba sačekati da se okonča proces privatizacije koji je ranije pokrenut nad delom imovine tog rudnika, nakon čega će ostatak imovine biti prenet AP Vojvodini, te da se takođe još uvek dogovara o prenosu vlasništva nad Petrovaradinskom tvrđavom, gde se utvrđuje kojim udelom vlasništva raspolaže grad Novi Sad, koliko je imovine ustupljeno na korišćenje privatnim licima, šta čini vojnu imovinu...

O imovini VANU Kostreš kaže:
– Još uvek se razgovara i o modelu vraćanja imovine VANU i mislim da tu postoje dva rešenja: ili da im se vrate stare prostorije, ili da se VANU obešteti. Pošto u svakom slučaju želimo da isključimo bilo kakve tenzije, a s obzirom na to da je u starim prostorijama VANU smešten ogranak SANU, mislim da je realnije da VANU dobije obeštećenje, odnosno novi poslovni prostor – ocenio je Kostreš.
Inače, na osnovu dogovora između Cvetkovića i Čanka, Skupština Srbije prihvatila je amandman Lige kojim je predviđeno da se posebnim uredbama Vlade šest meseci po stupanju na snagu ovog propisa utvrdi pravo vlasništva APV i nad navedenom imovinom, koja, inače, nije eksplicitno bila navedena u samom Zakonu.   
 
(BILSV, 20.01.2012.)



Događaji | Utorak, 27. 12. 2011. | Komentara: 0

Novogodišnji koktel za volontere i volonterke LSV

NOVI SAD – U prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu danas je održan novogodišnji koktel za volontere i volonterke koji su učestvovali u akcijama LSV.
Događaji | Utorak, 27. 12. 2011. | Komentara: 0

Finale Kupa se igra u Novom Sadu!

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović pozdravio je danas odluku Fudbalskog saveza Srbije da se finalna utakmica Kupa Srbije u fudbalu odigra u Novom Sadu, na stadionu "Karađorđe".
Događaji | Ponedeljak, 26. 12. 2011. | Komentara: 0

Uspešna godina Skupštine grada Novog Sada

NOVI SAD - U Skupštini grada Novog Sada tokom 2011. godinе, računajući i poslednju sednicu koja je zakazana za sredu, 28. decembra, održano je 12 zasedanja gradskog parlamenta i ova godina, gledano po efikasnosti rada Skupštine, predstavlja jednu od najuspešnijih, ocenjeno je na današnjoj konferenciji za novinare predsednika parlamenta Aleksandra Jovanovića i njegove zamenice Marije Vrebalov.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook