Zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta svim strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 22. 08. 2017. | Komentara: 0

Zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta svim strancima

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik LSV Nenad Čanak izjavio je danas da Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije savršen ali da je to korak u dobrom pravcu. On je na konferenciji za medije u beogradskom Medija centru kazao i da je Predlog izmena, koje je Vlada Srbije uputila u Narodnu skupštinu, u velikoj meri prepisan predlog koji su poslanici LSV pre mesec dana dostavili republičkoj skupštini, ali i pooštren. Kako je naglasio, poslanici Lige će amandmanima pokušati da poboljšaju zakon, a jedan od amandmana će se odnositi na to da poljoprivredno zemljište ne mogu da kupuju stranci, a ne samo državljani Evropske unije. 

LSV

- Ovaj zakon je već sam po sebi veliki pomak napred u odnosu na postojeće stanje i mi ćemo ga podržati, naravno uz pokušaj da ga ispravimo amandmanima. Ja sam dosta uveren da će biti i drugih stranaka i drugih poslanika koji će podneti svoje amandmane. U zavisnosti od toga koje amandmane Vlada prihvati, koje odbije, kako će izgledati konačni tekst Zakona, tako će izgledati i naša odluka. Ali, ovoga trenutka moram da kažem da je, s obzirom na to da je ovaj zakon u velikoj meri prepisan onaj akt koji smo mi podneli, pa je čak i pooštren u nekim delovima, velika verovatnoća da ćemo mi glasati za njega – istakao je lider LSV.

Borba duga dve godine

Nenad Čanak je na konferenciji podsetio da borba Lige socijaldemokrata Vojvodine za zabranu prodaje zemlje strancima traje već dve godine, te da je još 18. oktobra 2015. godine pokrenula Inicijativu za prikupljanje 100.000 potpisa punoletnih građana Srbije da bi se održao referendum o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima, tj. o onemogućavanju prodaje. On je rekao i da je nakon nekoliko nedelja (10.11.2015) Glavni odbor LSV potvrdio odluku o prikupljanju 100.000 potpisa, pokrajinski poslanici su učestvovali u raspravi u Skupštini Vojvodine 17. novembra iste godine, a 25. novembra su pokrajinski i narodni poslanici podržali protest paora i dočekali kolonu poljoprivrednih mašina, traktora, ispred Narodne skupštine Republike Srbije. 

- U toj akciji, simbolično nazvanoj „Pet do dvanaest“, upozoreno je na posledice ovako neodgovornog odnosa prema neobnovljivom resursu kakvo je poljoprivredno zemljište. Dva puta sam lično upozorio ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković da se čini strašna greška i da će se tim potezom ugroziti egzistencija stotine hiljada porodica. To sam učinio 4. decembra 2015. a drugi put 22. decembra 2015. godine. I 24. decembra smo podržali protest poljoprivrednika ispred Narodne skupštine Republike Srbije. Uprkos svim upozorenjima koje smo davali, zakon je usvojen 28.12.2015. godine. Branislav Bogaroški, tadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu, obrazlagao je amandmane vojvođanske skupštine kojima je to trebalo da se spreči. To nije davalo nikakav rezultat – nabrajao je dalje Čanak.

- Mi smo brojali dane, bukvalno, do toga kada će se doći do 1. septembra 2017. godine i kada će ovaj neobnovljivi resurs preći u ruke stranaca, s obzirom na to da je poljoprivredno zemljište u Srbiji ovoga trenutka višestruko jeftinije nego u zemljama EU. U predsedničkoj kampanji u kojoj sam učestvovao ove godine sam 8. marta poručio da se zemlja ne prodaje, upozorivši još jednom da je to jedan od ključnih pitanja. A 28. juna 2017. godine u ime LSV, Narodnoj skupštini smo podneli Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dajući još jednom šansu Vladi da nešto preduzme – dodao je.

Čanak je podsetio i da je Vlada Republike Srbije učinila isti korak, odnosno da je svoj Predlog izmena i dopuna Skupštini dostavila 14. avgusta. Time je, kazao je Čanak, predviđeno da se praktično usvoje svi zahtevi LSV u protekle dve godine. Dodao je i da bi bilo jako važno da taj zakon stupi na snagu do 1. septembra. 
- Ukoliko to bude, to bi bio jedan ohrabrujući korak da je Vlada, iako smo joj opozicija, barem donekle počela da shvata značaj ovog pitanja koje smo otvorili pre dve godine - istakao je lider LSV. 

O zemljištu i sa Mekalisterom 

Odgovarajući na pitanja novinara, Čanak je ocenio da zakon nije savršen i da će poslanici LSV pokušati amandmanima to da poprave. Kao jedan od problema koje bi trebalo menjati je deo zakona koji se odnosi na državljane EU kojima se zabranjuje kupovina obradivog zemljišta u Srbiji, što nije slučaj za strance koji dolaze van granica EU. To se, kako je rekao, može tumačiti kao da su odredbe zakona usmerene protiv građana samo EU, što, primera radi, nije slučaj sa građanima arapskih zemalja, Rusije ili Velike Britanije nakon bregzita. Kada su u pitanju preduzeća koja se osnivaju u Srbiji sa stranim kapitalom, to su preduzeća upisana u registre Republike Srbije i biće komplikovano ulaziti u vlasničku strukturu, istakao je. I ove odredbe će poslanici Lige pokušati amandmanima da poboljšaju koliko god mogu. 

Nenad Čanak je rekao i da je siguran da će novo rešenje ići u korist svima onima koji su oštećeni sporošću restitucije. A kada su u pitanju reakcije EU na novi zakon i njegov uticaj na proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Čanak je istakao da će se prekosutra sastati sa izvestiocem za Srbiju i predsedavajućim Spoljnoplitičkog odbora Evropskog parlameta Dejvidom Mekalisterom i da će to biti jedna od tema razgovora. 

- Međutim, s obzirom na to da je u pitanju model koji je već viđen u slučaju Slovačke, ja ne vidim zbog čega bi nešto što je punopravna članica EU unela u svoje dokumente bio problem za nekoga ko želi da to postane. Znači, mi ne pravimo presedan, nego samo primenjujemo neko od iskustava koje je nama povoljnije – dodao je. 

Napomenuo je i da je nedopustivo to što nije bilo javne rasprave, jer se još pre dve godine znalo da ovakve odredbe moraju biti usvojene, a dočekalo se da se odbrojavaju sati do njihovog usvajanja. 

-To je ogromna neodgovornost. Ali, s druge strane, ne mogu da ne kažem da je ova vlada ipak nešto na tome uradila i da je ministar Nedimović doneo predlog koji možemo da podržimo, zato što ima smisla – kazao je Čanak. 

Vlada da obešteti paore zbog suše

Lider LSV je rekao da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu rešavaju samo jedan deo problema vezanih za poljoprivredno zemljište. Kako je ocenio, osim nekih načelnih najava, nije se ozbiljno pristupilo elementarnim nepogodama koje su zadesile poljoprivrednike proteklih meseci. Kazao je da se nada da će Vlada, a pre svega ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, što pre da se jasno opredeli i odredi prema pitanju suše, jer, kako je rekao, u Vojvodini je suša napravila katastrofalne posledice, a koliko će biti prinos smanjen tek će se videti.

- Ja mislim da bi, barem, kroz neplaćanje jednog dela poreza ili šta takvo Vlada mogla da dâ svoj doprinos tome da se poljoprivrednici izvuku iz ove situacije. I s druge strane, ovo je izuzetan alarm za vođenje više računa o zalivnim sistemima u Vojvodini – naglasio je i dodao da u Vojvodini od 100 godina samo 17 godina budu izbalansirane padavine. U oko 56 godina, u proseku, bude previše kiše, a ostalo su sušne godine. 

Važnije je ko je pravi Evropejac nego opozicionar

Kada je u pitanju sastanak sa Mekalisterom, on je rekao da je protokol evropskog zvaničnika tražio sastanak sa njim kao predsednikom Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Takođe, dodao je, on ne može da se deli pa da na jednom sastanku bude predsednik odbora a na drugom neko ko je u opoziciji. Medijsku buku oko toga ko će od opozicionara prisustvovati sastanku sa Mekalisterom je nazvao buru u čaši vode. Odgovorio je i na jučerašnje oglašavanje Dveri u kojem je označen kao neopozicionar istakavši da ima čast da po mišljenju Dveri nije prava opozicija. 

- Za mene lično daleko je važnije ko je pravi Evropejac nego ko je prava opozicija. Zato što ta priča o pravoj opoziciji je imala smisla do kraja režima Slobodana Miloševića jer posle toga, izostankom lustracije, jednostavno nije više bilo prostora za takve podele. I sada ponovo izmišljati te podele i ponovo izmišljati celu tu stvar o pravoj opoziciji ili ovom ili onom, ja to ne razumem iz jednostavnog razloga ako se nastavi sa takvim jalovim pričama kojima se samo prikriva bezidejnost, onda ćemo doći u poziciju da i ovakve stvari, kao što je, recimo, ovaj zakon koji imamo prekosutra, budu pitanje ko je prava opozicija ili ne, da li glasa ili ne glasa za predlog Vlade. Šta bi bilo da je usvojen predlog LSV, a ne predlog Vlade koji je, praktično identičan? Da li bi onda vlast bila lažna vlast zato što glasa za opozicioni predlog? Postoji, valjda, dobar predlog i loš predlog – ukazao je Čanak.

On je rekao i da Mekalister nije samo naš gost, već i partner na poslu evropskih integracija i da on treba da dobije tačnu i jasnu sliku u zemlji koja ima hiljadu mana, ali valjda ima i nešto što nije mana. 

- Znam da će ovo zazvučati kao da nisam dovoljno opozicija, jer nisam rekao „Vučiću pederu“, ali, mislim, ako treba, ja mogu dati svoj doprinos opozicionom radu i na taj način – zaključio je Nenad Čanak.

(BILSV, 22.08.2017)



Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook