Zaštititi jezičku raznolikost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 21. 02. 2012. | Komentara: 0

Zaštititi jezičku raznolikost

NOVI SAD - Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava danas predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je na značaj zaštite jezičkih raznolikosti i kulture, kao i na zaštitu nematerijalnog nasleđa.  

Aleksandar Marton

- Jezik i jezička kultura su važne karakteristike nacionalnog identiteta svakog naroda, bilo da se radi o Srbima, Mađarima, Slovacima, Rumunima ili nekoj drugoj nacionalnoj zajednici. Jezici čine specifičnost građanki i građana Srbije i Vojvodine, posebno gradova kao što je Zrenjanin, u kojem su u upotrebi četiri jezika, i u kojem živi više od dvadeset naroda – saopštio je Marton. On je naveo da želi da na današnji dan podseti sve građanke i građane Zrenjanina da je pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica koje vekovima egzistiraju u ovoj sredini, jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta.
- U svetu danas egzistira oko 6000 jezika, ali, nažalost, procene govore da bi čak polovina njih mogla izumreti do kraja ovog veka. Upravo iz razloga očuvanja takvog bogatstva i ukazivanja na mogućnost njegovog nestanka, obeležavamo ovaj dan – nave je Aleksandar Marton.

(BILSV, 21.02.2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook