Dok je nas, fašizam u Srbiji nikada neće proći

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Petak, 07. 10. 2011. | Komentara: 0

Dok je nas, fašizam u Srbiji nikada neće proći

NOVI SAD - Pre četiri godine je Novi Sad rekao ne. Pre četiri godine, fašisti nisu uspeli da prođu našim ulicama da vređaju uspomenu na sve one koje su aveti fašizma odnele u celom dvadesetom veku. Pre četiri godine Novi Sad je pokazao da je grad u kome je moguće biti drugačiji.

Danas smo se okupili da se toga podsetimo - rekao je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak povodom četvrte godišnjce od velikog anitfašističkog marša pod nazivom „Stop fašizmu" koji je održan u Novom Sadu na današnji dan 2007. godine. Nekoliko hiljada članova i simpatizera LSV i Srpskog pokreta obnove, koji je podržao ovu akciju Lige, ni jaka kiša nije sprečila da još jednom jasno i glasno kažu - fašizam neće proći. Kolona je prošla istom rutom kao i 2007. godine - od Zmaj Jovinog spomenika, kroz Dunavsku ulicu, do Spomenika žrtvama racije, gde je predsednik LSV održao govor.

 

Zašto još postoje?

- Dunav, naš Dunav i kosti sa njegovog dna nas zaklinju da ne dozvolimo da se to ponovi. Nećemo dozvoliti da naše ulice ponovo budu potoci kojima teče krv, a sve je to ono što nam obećavaju i čime nam prete. Nisu dozvolili da se ljudi okupe u Beogradu, pokušali su da opstruiraju i ovaj skup. U Novom Sadu im to neće proći - rekao je Čanak. On je podsetio i da Liga deset godina upozorava i govori o fašizaciji zemlje, ali kao da su njeni vapaji nečujni.

- Kao da niko ne razume da je pogrešna ta priča o tome da je nekoga brojčano malo. Jel' treba da se sutra borimo kada ih bude mnogo? A oni se razmnožavaju kao i svaka nečist, kao i svaka pokora. Kao i sve ono što je zlo, što je prljavo, što ne zaslužuje da postoji - rekao je predsednik LSV. Čanak je rekao i da neki kažu da nije demokratski kada kaže: „pustiti fašiste na ulice u ime demokratije je kao pustiti pacove u dečije sobe u ime ekologije", ali je i dodao da će to ipak ponoviti i hiljaditi put.

- Oni ne zaslužuju da postoje. Uspeli smo da bude zabranjen Nacionalni stroj, uspeli smo da se počne sa zabranama ostalih fašističkih grupa. Zašto još postoje? Zašto ih štiti Ustavni sud? Zašto ih štite svi oni koji nečinjenjem dozvoljavaju da oni traju - upitao je on.

Nema amnestije

Čanak je upitao zašto niko nije kažnjen kada je pre sedam godina Novi Sad bio razbijen zbog hapšenja ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

- Zašto do sada niko nije odgovarao? Ko krije i ko štedi sve te zločince koji su kao amnestirani time što su maloletni ili jedva punoletni - rekao ja Čanak i odmah dodao - „nema amnestije".

- Nema amnestije, jer nas na to obavezuju kosti naših sugrađana sa dna Dunava. Jer fašisti nemaju ni naciju ni veru. Oni imaju samo jedno, a to je pohlepa, to je put kojim žele da vladaju nad životima i sudbinama svih nas. To im nećemo dozvoliti i nema načina da im to dozvolimo - rekao je on. Predsednik LSV je dodao i da država mora raditi svoj posao.

- Ona mora obezbediti ljudima slobodu kretanja, zbora i dogovora, jer bi bilo jako strašno kada bi smo mi, kao najlojalniji deo ovog društva rekli - branićemo se sami. I zato ću ponoviti: Fašizam u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji dok je nas i svih nas ovde nikada neće proći - zaključio je Čanak.

Venci na Spomenik žrtvama racije

Predsednik Političkog saveta Dušan Jakovljev, potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević, kao i predstavnici SPO Milan Đukić, Vladimir Jelić i Nemanja Starović, položili su vence na Spomenik žrtvama racije. Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada, Vojvodine, Srbije i Evropske unije, kao i stranačka obeležja.

(BILSV, 07.10.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook