Dokle će vlast da ćuti o dolasku Tenisa?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 13. 11. 2018. | Komentara: 0

Dokle će vlast da ćuti o dolasku Tenisa?

Novi Sad, 13. novembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti saopšti da li je tačno da je Tenis ponovo odložio početak investicije u Republici Srbiji, kao što su ovih dana objavili pojedini mediji.
 
Da li je moguće da kompanija kojoj je dato pet hiljada hektara u dugoročni zakup na trideset godina u Kikindi i Zrenjaninu, već drugi put odlaže početak rada, ovaj put uz obrazloženje da u Evropi vlada svinjska kuga i da je Komisija za investicije odobrila pomeranje roka za još godinu dana?

LSV
 
Ako kod nas nema svinjske kuge, a u pojedinim evropskim zemljama je ima, zar „Tenis“ ne bi trebalo da požuri sa investicijom i zaradi na izvozu svinjskog mesa iz Srbije?
 
Nedopustivo je da dolazak ovog mesnog giganta već tri godine bude obavijen velom ćutanja i da se informacije o njegovom dolasku saznaju sporadično iz medija. Javnost i dalje nije upoznata pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini, kao i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati.
 
Ako je vrednost „Tenisove“ investicije 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako će umesto dvadeset podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposliti 250 radnika, da li će vlast nešto promeniti i u pristupu sa naše strane?
 
Kakvu pregovaračku poziciju zauzimaju predstavnici naše zemlje?
Da li nešto menja u pristupu sa naše strane činjenica da će prihod države po hektaru umesto hiljadu evra, po svoj prilici biti za četvrtinu manji? Možemo li pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan, na kraju krajeva i ovim, još jednim odlaganjem?
 
Zašto se ne bi u ugovoru peciziralo da „Tenis“, ipak, kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih? Zašto bismo i dalje pristajali na to da se „Tenisu“ daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?
 
Da li se odustalo od izdavanja zemlje u dugoročni zakup u Vršcu, Plandištu ili Sečnju?
 
Pitanja ima još niz, počev od toga kako će biti zaštićena prava radnika s obzirom na vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju, do toga kako će biti rešeno pitanje smrada, otpadnih voda i kako će biti sprečeno zagađivanje zemljišta?
 
Takođe, još jednom, podsećamo Pokrajinsku vladu i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu na njihovu obavezu da zaštite vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu, kao i da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan KostrešSaopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook