Dokle je stiglo otkrivanje lokacija sa opasnim otpadom?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 11. 2019. | Komentara: 0

Dokle je stiglo otkrivanje lokacija sa opasnim otpadom?

Novi Sad, 18. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti saopšti dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija sa  sakrivenim opasnim otpadom širom zemlje.

Podsećamo najpre ministra, a zatim i njegove saradnike, da nakon senzacionalnih otkrića i kampanje u medijima, skoro godinu dana nema vesti o otkrivanju neke nove takve lokacije.

LSV

Kada su ranije pronaležena zakopana burad sa toksičnim otpadom, ministar je izjavljivao da sumnja da takvih lokacija ima još po Srbiji i poručivao da će sve biti ispitano i pronađeno.

Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je procenjivao i ministar lično, do pre 11 meseci je otkriveno tek nešto više od pedesetog dela te količine. Međutim, od tada javnost nije upoznata sa nekim novim otkrićima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je puno puta pozvala ministra Trivana da povede širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad.

Pozivali smo ga da povede što širu akciju u kojoj će danonoćno biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti njegovog i srodnih ministarstava i inspekcija. Predlagali smo mu i da veliku armiju stručnjaka može pronaći na fakultetima, ali i pokrajinskoj i lokalnoj vlasti.

Sve njih bi u to trebalo da uključi.

Nema vremena za gubljenje i nema opravdanja za izostanak rezultata u otkrivanju svih onih lokacija na kojima se nelegalno odložen opasan otpad i dalje nalazi.

Manji je problem što raste odgovornost ministra zbog nedovoljnog činjenja.

Veći je problem što raste rizik po životnu sredinu.

Jer, dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima naše zemlje preti ekološka katastrofa.

Predsednica Stručnog saveta
za zaštitu životne sredine,
energetiku, obnovljive izvore enregije
 i mineralne sirovine
Nataša LalićIzjave | Sreda, 11. 12. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Moramo stati na put devastaciji Vojvodine

U razgovorima sa Vojvođanskom partijom i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini došli smo do toga da su razlike među nama suviše male, a problemi sa kojima se Vojvodina suočava suviše veliki da bismo mogli da dozvolimo dalje razdrobljavanje vojvođanskih snaga koje moraju stati na put devastaciji Vojvodine kao ekonomski, kulturno i politički zaokružene celine, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak razlog za formiranje Vojvođanskog fronta.
Odbori LSV | Sreda, 11. 12. 2019. | Komentara: 0

Novo poskupljenje - novi udar na najugroženije

Iako smo mislili da od poskupljenja struje u vreme grejne sezone nema dalje, ovih dana nas je zatekla vest da nas od 1. januara 2020. godine očekuje još jedno poskupljenje, još jedan udar na džepove građana. Naime, vlast koja nema dodira sa potrebama i problemima građana donela je odluku da poskupljuje taksa za javne medijske servise RTS i RTV. 
Saopštenja | Utorak, 10. 12. 2019. | Komentara: 0

EFA podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

Evropska slobodna alijansa (EFA) pozvala je Evropsku uniju da uspostavi jasne kriterijume o procesu proširenja. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook