Dokle je stiglo otkrivanje lokacija sa opasnim otpadom?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 11. 2019. | Komentara: 0

Dokle je stiglo otkrivanje lokacija sa opasnim otpadom?

Novi Sad, 18. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti saopšti dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija sa  sakrivenim opasnim otpadom širom zemlje.

Podsećamo najpre ministra, a zatim i njegove saradnike, da nakon senzacionalnih otkrića i kampanje u medijima, skoro godinu dana nema vesti o otkrivanju neke nove takve lokacije.

LSV

Kada su ranije pronaležena zakopana burad sa toksičnim otpadom, ministar je izjavljivao da sumnja da takvih lokacija ima još po Srbiji i poručivao da će sve biti ispitano i pronađeno.

Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je procenjivao i ministar lično, do pre 11 meseci je otkriveno tek nešto više od pedesetog dela te količine. Međutim, od tada javnost nije upoznata sa nekim novim otkrićima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je puno puta pozvala ministra Trivana da povede širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad.

Pozivali smo ga da povede što širu akciju u kojoj će danonoćno biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti njegovog i srodnih ministarstava i inspekcija. Predlagali smo mu i da veliku armiju stručnjaka može pronaći na fakultetima, ali i pokrajinskoj i lokalnoj vlasti.

Sve njih bi u to trebalo da uključi.

Nema vremena za gubljenje i nema opravdanja za izostanak rezultata u otkrivanju svih onih lokacija na kojima se nelegalno odložen opasan otpad i dalje nalazi.

Manji je problem što raste odgovornost ministra zbog nedovoljnog činjenja.

Veći je problem što raste rizik po životnu sredinu.

Jer, dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima naše zemlje preti ekološka katastrofa.

Predsednica Stručnog saveta
za zaštitu životne sredine,
energetiku, obnovljive izvore enregije
 i mineralne sirovine
Nataša Lalić



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook