Dokle je stiglo otkrivanje novih lokacija sa opasnim otpadom?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 16. 05. 2018. | Komentara: 0

Dokle je stiglo otkrivanje novih lokacija sa opasnim otpadom?

Novi Sad, 16. maj 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da povede što širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima je skriven opasan otpad.

LSV

Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je nedavno ocenio i sam ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, onda je otkriće stotinu tona u Pančevu i Bavaništu, preko 1000 tona u Novom Sadu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i 25 tona u Vukićevici - tek vrh ledenog brega.

U tom slučaju, Republici Srbiji je pretila i još joj preti ekološka katastrofa i javnost ima pravo da zna dokle se stiglo sa otkrivanjem svih ostalih lokacija širom Srbije na kojima je sakriven ostali opasan otpad.

Pored BIA i Ministarstva životne sredine koji su već angažovani na to otkrivanju tih lokacija, stručnjaka koji bi mogli i morali da se uključe u takvu akciju ima i u drugim ministarstvima počev od Ministarstva zdravlja, preko poljoprivrede, pa do Ministarstva odbrane, ali i na univerzitetima.

Svaki dan u kojem taj otpad nije otkriven, predstavlja opasnost i zločin protiv životne sredine, ali i svih građanki građana čiji bi životi i potomstvo tim zagađenjem mogli biti ugroženi.

Dobra je vest o čišćenju jame sa opasnim uljem kod Apatina, ali se ne sme dopustiti da krivci za to ostanu nekažnjeni.

Isto tako, dobra vest je da su odgovorni za sakrivanje opasnog otpada u Obrenovcu kažnjeni zatvorskim kaznama, ali i svi ostali krivci za sakrivanje otpada, moraju takođe odgovarati na sudu i biti najoštrije kažnjeni.

Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook