Dokle je stiglo otkrivanje novih lokacija sa opasnim otpadom?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 16. 05. 2018. | Komentara: 0

Dokle je stiglo otkrivanje novih lokacija sa opasnim otpadom?

Novi Sad, 16. maj 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da povede što širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima je skriven opasan otpad.

LSV

Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je nedavno ocenio i sam ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, onda je otkriće stotinu tona u Pančevu i Bavaništu, preko 1000 tona u Novom Sadu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i 25 tona u Vukićevici - tek vrh ledenog brega.

U tom slučaju, Republici Srbiji je pretila i još joj preti ekološka katastrofa i javnost ima pravo da zna dokle se stiglo sa otkrivanjem svih ostalih lokacija širom Srbije na kojima je sakriven ostali opasan otpad.

Pored BIA i Ministarstva životne sredine koji su već angažovani na to otkrivanju tih lokacija, stručnjaka koji bi mogli i morali da se uključe u takvu akciju ima i u drugim ministarstvima počev od Ministarstva zdravlja, preko poljoprivrede, pa do Ministarstva odbrane, ali i na univerzitetima.

Svaki dan u kojem taj otpad nije otkriven, predstavlja opasnost i zločin protiv životne sredine, ali i svih građanki građana čiji bi životi i potomstvo tim zagađenjem mogli biti ugroženi.

Dobra je vest o čišćenju jame sa opasnim uljem kod Apatina, ali se ne sme dopustiti da krivci za to ostanu nekažnjeni.

Isto tako, dobra vest je da su odgovorni za sakrivanje opasnog otpada u Obrenovcu kažnjeni zatvorskim kaznama, ali i svi ostali krivci za sakrivanje otpada, moraju takođe odgovarati na sudu i biti najoštrije kažnjeni.

Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook