Doneti poseban zakon za svaki nacionalni park

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 02. 10. 2015. | Komentara: 0

Doneti poseban zakon za svaki nacionalni park

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila je amandmane na Predlog zakona o nacionalnim parkovima, kako bi on bio jasniji i lakši za primenu, a podrška zakonu od strane njenih poslanika zavisiće od sudbine tih amandmana, istakla je danas tokom skupštinske rasprave poslanica LSV Nada Lazić.

LSV

On je upozorila i da je stav Lige da je za svaki od pet nacionalnih parkova u Srbiji trebalo doneti poseban zakon, što je i praksa u svetu, budući da svako područje ima svoje specifične prohteve u pogledu zaštite i trebalo bi da se u skladu s tim merama i razvija. Podsetila je i da je 2011. godine najavljeno donošenje tih zakona, jer bi oni na bolji način regulisali granice, zaštitu, ulaganje i razvoj tih prirodnih dobara. 
Poslanica LSV je upozorila da su naši nacionalni parkovi modelirani kao rezervati, ali da se uprkos tome u njima intenzivno razvija turizam, grade se objekti preko dozvoljenih kapaciteta, a postoji i problem sa stihijskom gradnjom, zbog čega se javlja i problem otpadnih voda i otpada, dok se upojedinim nacionalnim parkovima planski i divlje seče šuma, planski ili divlje, a dolazi i do erozije i ugrožavanja upravo onoga što ih čini nacionanim parkovima. 

Dvaput bez nadležnosti nad NP “Fruška gora”

Nada Lazić se u svom govoru fokusirala na Nacionalni park “Fruška gora”, jer je on jedini koji se nalazi na teritoriji AP Vojvodine, a istovremeno i najstariji u Srbiji. 
– Još 1949. Vlada Narodne Republike Srbije osnovala je organizaciju “Narodno izletište Fruška gora”, sa zadatkom unapređivanja ovog kompleksa kao izletišta i odmarališta. Reč je o najstarijem nacionalnom parku u Srbiji, koji je proglašen još 1960. godine, a osnovni motivi za osnivanje ovog parka bili su zaštita prirodnih lepota, istorijskih spomenika, biljnog i životinjskog sveta i osobina zemljišta – navela je Lazićeva. Upozorila je da je nadležnost pokrajinske administracije nad tim parkom oduzimana dva puta u proteklih nekoliko decenija - prvo 1991. godine dolaskom na vlast Slobodana Miloševića, a formalno i Zakonom o nacionalnim parkovima iz 1993. godine kada je formirano Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora”, koje upravlja ovim nacionalnim parkom i danas. 
– Na osnovu Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine iz 2009. godine i sporazumom o prenosu osnivačkih prava sa Republike na Pokrajinu iz 2010. godine, ovo preduzeće je vraćeno pokrajini. Ali je odlukom Ustavnog suda Srbije u julu 2012. Pokrajini ponovo oduzeto osnivačko pravo – istakla je ona.

Novo oduzimanje nadležnosti?

Poslanica LSV je upozorila da se ovim predlogom Zakna o nacionalnim parkovima predviđa da nadzor nad primenom tog zakona vrši ministarstvo što, prema njenoj oceni, znači da je AP Vojvodini oduzet i inspekcijski nadzor u NP “Fruška gora”.
– U Zakonu o zaštiti prirode, koji je inače krovni zakon, u članu 119. kaže se da se AP Vojvodini poverava vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ovog zakona na zaštićena područja koja se nalaze na teritoriji AP Vojvodine. Ali, očigledno, kako koji zakon dođe na usvajanje, oduzimaju se nadležnosti Vojvodini, kao maloletnom i neodgovornom detetu – istakla je Lazić. Iako je na Odboru za zaštitu životne sredine rečeno da inspekcijski nadzor ostaje kao poverena nadležnost za sva zaštićena područja na teritoriji Pokrajine, pa tako i za Nacionalni park “Fruška gora”, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Lazić navodi da je stav LSV da se to mora jasno navesti i u članu 25. Zakona o nacionalnim parkovima. 
– U tom smislu, mi smo podneli i amandman i očekujemo da će se to i razmotriti, da će se u zakonu to biti preciznije definisano da kasnije u primeni u praksi ne bi bilo pogrešnih, odnosno proizvoljnih tumačenja – istakla je Nada Lazić.
Tokom rasprave, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković potvrdila je poslanici LSV da nadležnost inspekcije ostaje, te da u ovom slučaju neće biti smanjenja nadležnosti AP Vojvodine.
– Članom 17. odluke o usklađivanju poslovanja JP “Nacionalni park Fruška gora” sa Zakonom o javnim preduzećima, predviđeno je da dva člana Nadzornog odbora imenuje AP Vojvodina. Uz to, članom 5. stav 1. Zakona o zaštiti prirode obavezujuća je zakonska odredba da se uspostavi međusobna saradnja republičkih i pokrajinskih institucija, tako da bi se u podjednako i zajednički starali o dobrom funkcionisanju Nacionalnog parka “Fruška gora” i o zaštiti životne sredine, odnosno prirodnih vrednosti na području Fruške gore. Nadležnost inspekcije ostaje. Ništa nije menjano niti je smanjeno za predstavnike Pokrajine – istakla je ministarka. 

Izmestiti regionalni put iz nacionalnog parka

Nada Lazić je tokom rasprave upozorila i na problem regionalnog puta koji prolazi kroz NP “Fruška gora”, a kojim se odvija teški saobraćaj, stvara buka i izduvni gasovi koji zagađuju vazduh, a čemu nije mesto u nacionalnom parku. Ministarka je ukazala da član 17. ovog zakona predviđa mogućnost da upravljač nacionalnog parka u takvim slučajevima da konačan sud i eventualnu preporuku o izmeštanju puta, jer će prilikom donošenja takve odluke imati asistenciju Stručnog saveta i Savet korisnika nacionalnog parka. Međutim, Lazićeva smatra da ta odreba neće moći da se primeni, jer bi došlo do poremećaja saobraćaja, pošto je u pitanju žila kucavica koja vodi prema Bosni i autoputu. 
– Zato je neophodno izmestiti ovaj put iz nacionalnog parka i izgraditi tunel kroz Frušku goru, čime bi konačno prodisala punim plućima. Videli smo postavljanje kamena temeljca za “Beograd na vodi” pre nekoliko dana, mi želimo da vidimo postavljanje kamena temeljca za izgradnju tunela kroz Frušku goru i obilaznice oko Iriga. Nažalost, pokrajina za to nema ni nadležnosti, ni novac, pa mora da čeka da dođe na red za ovaj put. Ako ikada i dođe – navela je Lazić.
 
(BILSV, 02. 10. 2015)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook