Doneti Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Ponedeljak, 20. 06. 2016. | Komentara: 0

Doneti Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine


LSV

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine neće glasati za ovakav predlog Pokrajinske vlade istakla je danas poslanica LSV mr Maja Sedlarević. Tokom skupštinske rasprave o novoj Pokrajinskoj vladi ona je zamerila i na činjenici da poslanici i poslanice nisu mogli da se upoznaju sa biografijama kandidata za pokrajinske sekretare, kako bi se mogla voditi kvalitenija rasprava. U nastavku pročitajte transkript njegovog govora:


- Kao što je već rečeno, poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za ovakav predlog Pokrajinske vlade, ali bih ja unekoliko želela da se osvrnem na ekspoze mandatara Pokrajinske vlade i dam neke, nadam se, konstruktivne kritike ili bolje rečeno sugestije.

Najpre, osim biografije samog mandatara, nismo dobili u materijalu biografije kandidata i kandidatkinja za sekretare Pokrajinske vlade. Bilo bi lepo da je posle izlaganja mandatara skupštinska služba dostavila biografije, da možemo da se upoznamo sa profesionalnim biografijama osoba za koje pretpostavljam da će biti izabrane za sekretare, odnosno članove buduće Pokrajinske vlade i da bismo i na taj način mogli kompetentnije da diskutujemo ove kandidature.

Spisak lepih želja i planova
Što se samog ekspozea tiče, ja malo šta imam da zamerim onome što je sam mandatar izgovorio. Sve je to spisak, zaista, lepih želja i planova. Ja, kao osoba koja Vojvodini i građankama i građanima Vojvodine želi najbolje, želim da se bar jedan deo onog što je mandatar i budući premijer, pretpostavljam, zacrtao kao svoj plan i plan svoje vlade, i biću jako zadovoljna ako nešto od toga bude i urađeno.

Podrška realizaciji važnih projekata
Moram da priznam da najmanje znam o pruzi Beograd-Budimpešta ili Vojvođanskoj pruzi kako ste je Vi nazvali, ali projekat Banatske magistrale ili put Novi Sad-Ruma, sa obilaznicom oko Iriga i tunelom kroz Frušku goru, su krucijalni projekti za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže godinama unazad. I sigurna sam da ćete imati našu podršku za realizaciju ovih projekata. Ono što mislim da moram da naglasim i mislim da mora da bude jedan od prvih zadataka premijera Pokrajinske vlade i buduće Pokrajinske vlade, jeste insistiranje i predlaganje tog čuvenog, famoznog Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Podsetiću vas, nijedna do sad republička vlada, od donošenja Ustava Republike Srbije, niti one pre 2012. niti one posle 2012. nisu još uvek predložile i donele Zakon o finansiranju nadležnosti. Nama je to najvažniji zakon, gospodine Miroviću, očekujem da će to biti posao na kome ćete vredno raditi i koji ćete prvi završiti kao pokrajinski premijer.

Gradska bolnica Novi Sad
Pomenuli ste u svom izlaganju nedostatak dva klinička centra. Ja verujem da ste mislili na Kliničko -bolnički centar Novi Sad, odnosno gradsku bolnicu Novi Sad, što jeste krucijalni problem i za Novi Sad i za Vojvodinu. Liga socijaldemokrata Vojvodine je u prostornom regionalnom planu insistirala i našim amandmanom se to i našlo u regionalnom prostornom planu. Iskreno se nadam da će Novi Sad za vašeg mandata dobiti gradsku bolnicu, a da će Kliničko - bolnički centar Vojvodina biti klilnički centar svih građanki i građana Vojvodine. I to je ono za šta imate moju ličnu, apsolutnu podršku.

Voditi računa o rodnoj ravnopravnosti
Međutim, ima nešto što ja posebno moram da zamerim svim dosadašnjim izlaganjima. Nekako najmanje, gotovo uopšte nismo govorili o rodnoj ravnopravnosti. Od 14 članica i članova buduće vlade AP Vojvodine biće samo jedna žena. Ona će, doduše, voditi jedan od najvažnijih, možda i najvažniji resor, resor finansija i čestitam na toj odluci. Ali je nemoguće da od 14 članova vlade bude samo jedna žena.

AP Vojvodina je od 2000. godine do danas, po pitanju  rodne ravnopravnosti, uradila mnogo toga. Neću govoriti o svemu šta je urađeno u pokrajini, pomenuću da su svi rodni mehanizmi radili zaista zajedno, u sprezi, bez obzira na to ko je iz pozicije, ko iz opozicije. I iskreno se nadam da će i saradnja sa budućim sekretarom, u čijoj nadležnosti će biti rodna ravnopravnost,  biti kao što je to bilo do sada.

I iskreno se nadam da ćete razmisliti i, možda u nekoj rekonstrukciji ili kada budete u prilici, još nekoj ženi pružiti šansu da pokaže da je jednako važna i vredna kao i svaki njen muški kolega.

Hvala vam lepo.

(BILSV, 20. 06. 2016)

 




Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook