Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 13. 05. 2017. | Komentara: 0

Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

Novi Sad, 13. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava  zabrinost zbog alarmantnih vesti da u Srbiji godišnje od karcinoma pluće umre 4.500 pacijenata.

LSV

Srbija je u Evropi na drugom mestu po broju obolelih, a ovaj maligni karcinom je najzastupljeniji kod muškaraca.

Najviše obolelih od raka pluća je u istočnoj Evropi, a to je i deo našeg kontinenta u kojem je zabeležen najveći broj pušača.

Stručnjaci se slažu da je glavni faktor rizika raka pluća pušenje. Više od 90% obolelih muškaraca su pušači. Kod žena je taj broj viši od 80%.

LSV  smatra da država mora sprovoditi snažniju kampanju protiv pušenja, te učiniti sve da se Zakon o zabrani pušenja striktno poštuje.

Najave izmena ovog zakona, koje će ići u pravcu zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, kao i pooštravanje kaznene politike, pozitivan su signal, ali moraju predstavljati samo početni korak u borbi protiv karcinoma pluća.

Vesti o broju obolelih i preminulih signal su za svakodnevnu kampanju i rad koji za cilj mora imati smanjenje broja pušača.

LSV očekuje jasnu politiku nadležnih organa, jer zdravlje građana mora biti prioritet.


Član Saveta za zdravstvo
Lige socijaldemokrata Vojvodine
prof.dr Dušan Jovanović, onkolog




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook