Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 13. 05. 2017. | Komentara: 0

Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

Novi Sad, 13. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava  zabrinost zbog alarmantnih vesti da u Srbiji godišnje od karcinoma pluće umre 4.500 pacijenata.

LSV

Srbija je u Evropi na drugom mestu po broju obolelih, a ovaj maligni karcinom je najzastupljeniji kod muškaraca.

Najviše obolelih od raka pluća je u istočnoj Evropi, a to je i deo našeg kontinenta u kojem je zabeležen najveći broj pušača.

Stručnjaci se slažu da je glavni faktor rizika raka pluća pušenje. Više od 90% obolelih muškaraca su pušači. Kod žena je taj broj viši od 80%.

LSV  smatra da država mora sprovoditi snažniju kampanju protiv pušenja, te učiniti sve da se Zakon o zabrani pušenja striktno poštuje.

Najave izmena ovog zakona, koje će ići u pravcu zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, kao i pooštravanje kaznene politike, pozitivan su signal, ali moraju predstavljati samo početni korak u borbi protiv karcinoma pluća.

Vesti o broju obolelih i preminulih signal su za svakodnevnu kampanju i rad koji za cilj mora imati smanjenje broja pušača.

LSV očekuje jasnu politiku nadležnih organa, jer zdravlje građana mora biti prioritet.


Član Saveta za zdravstvo
Lige socijaldemokrata Vojvodine
prof.dr Dušan Jovanović, onkolog




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook