Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 21. 02. 2021. | Komentara: 0

Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

Novi Sad, 21. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovog 21. februara podseća na važnost obeležavanje Dana maternjeg jezika.

Vojvodina je evropski region sa najviše jezika u službenoj upotrebi i to je činjenica na koju možemo da budemo ponosni.

LSV

Nažalost, brojne norme, koje su propisane Ustavom i zakonima, ostaju samo mrtvo slovo na papiru, pa je njihova primena u praksi prepuna prepreka.

Veliki su problemi u oblasti službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica, informisanju i obrazovanju.

LSV ne želi da se naša država samo načelno hvali postignućima u ovoj oblasti, već očekuje i konkretne akcije. Građanima nisu potrebne marketinška akcije. Oni žele da svoja prava koriste u punom obimu.

Nadamo se zaustavljanu prakse gašenja školskih odeljenja u kojima se nastava obavlja na nekom od jezika nacionalnih zajednica. Zalažemo se za ponovo uvođenje i učenje jezika društvene sredine u vojvođanskim školama.

Tražimo više prostora na jezicima nacionalnih zajednica u medijima. Pre svega na lokalnom nivou.

Insistiramo da državni organi strogo primenjuju pravo građana na upotrebu njihovog maternjeg jezika. Da nazivi mesta, ulica i institucija budu ispisani na višejezičnim tablama koje štiti zakon i čuvari reda. Da ne budu išarana i vandalizovana višejezična obeležja. Da se u dokumentima koje objavljuju lokalne samouprave ne skrnave jezici vojvođanskih nacionalnih zajednica.

Vojvodina je oduvek bila poznata po svojoj nacionalnoj, verskoj i jezičkoj različitosti. Učinimo sve da to bogatstvo sačuvamo.


Mirća Lelea
član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook