Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 21. 02. 2021. | Komentara: 0

Država da sprovede u praksi pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika

Novi Sad, 21. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovog 21. februara podseća na važnost obeležavanje Dana maternjeg jezika.

Vojvodina je evropski region sa najviše jezika u službenoj upotrebi i to je činjenica na koju možemo da budemo ponosni.

LSV

Nažalost, brojne norme, koje su propisane Ustavom i zakonima, ostaju samo mrtvo slovo na papiru, pa je njihova primena u praksi prepuna prepreka.

Veliki su problemi u oblasti službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica, informisanju i obrazovanju.

LSV ne želi da se naša država samo načelno hvali postignućima u ovoj oblasti, već očekuje i konkretne akcije. Građanima nisu potrebne marketinška akcije. Oni žele da svoja prava koriste u punom obimu.

Nadamo se zaustavljanu prakse gašenja školskih odeljenja u kojima se nastava obavlja na nekom od jezika nacionalnih zajednica. Zalažemo se za ponovo uvođenje i učenje jezika društvene sredine u vojvođanskim školama.

Tražimo više prostora na jezicima nacionalnih zajednica u medijima. Pre svega na lokalnom nivou.

Insistiramo da državni organi strogo primenjuju pravo građana na upotrebu njihovog maternjeg jezika. Da nazivi mesta, ulica i institucija budu ispisani na višejezičnim tablama koje štiti zakon i čuvari reda. Da ne budu išarana i vandalizovana višejezična obeležja. Da se u dokumentima koje objavljuju lokalne samouprave ne skrnave jezici vojvođanskih nacionalnih zajednica.

Vojvodina je oduvek bila poznata po svojoj nacionalnoj, verskoj i jezičkoj različitosti. Učinimo sve da to bogatstvo sačuvamo.


Mirća Lelea
član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook