Država da zaštiti domaće uzgajivače svinja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 13. 03. 2015. | Komentara: 0

Država da zaštiti domaće uzgajivače svinja

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški izjavio je da je tov svinja u Srbiji ugrožen zbog otvaranja granica za uvoz svinja i drugih proizvoda svinjskog porekla. Zbog toga je neophodna vancarinska zaštita, kako bi se ograničila mogućnost za uvoz svinja, ukazao je Bogaroški za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), povodom za danas najavljenog protesta poljoprivrednika.

LSV

On tvrdi da su načini za pomoć domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji uvođenje vancarinskih barijera, formiranje agencije za interventni otkup u slučaju kada dođe do naglog pada cena poljoprivrednih proizvoda, subvencije države za kooperativni odnos između postojećih otkupljivača-prerađivača i tovljača.
– Zatim, uključivanjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u smislu obeležavanja finalnih proizvoda u prodaji da li dolaze iz domaće prizvodnje ili iz uvoza – objasnio je Bogaroški. Time bi se, prema njegovom mišljenju, kupcima dala mogućnost da biraju prehrambene proizvode za koje su sigurni da dolaze sa domaćeg, proverenog tržišta ili sa tržišta nekih drugih zemalja ili tržišta zemalja „trećeg sveta“.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je upozorio i da, po Zakonu o nadležnostima, Vojvodina ima samo neke poverene nadležnosti u stočarstvu ali nema pravo nadzora.
– U vezi sa kontrolom proizvoda i prerađevine od mesa Vojvodina nema nikakve nadležnosti iz razloga što je veterinarska kontrola u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprava za veterinu. Graničnu kontrolu uvoza i unutrašnju kontrolu prerade i stavljanja u promet mesa i proizvoda od mesa vrši republička veterinarska inspekcija – objasnio je Bogaroški
 
(BILSV, 13. 03. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook