Dvadeset godina od prvog duela sa Šešeljem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 02. 11. 2011. | Komentara: 0

Dvadeset godina od prvog duela sa Šešeljem

PANČEVO - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Pančevu postići iznenađujuće rezultate na narednim izborima, ocenio je sinoć predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, tokom boravka u tom gradu. Lider LSV je u Pančevu boravio u sklopu redovnih stranačkih aktivnosti tokom kojih se po odborima LSV širom Vojvodine razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji i pripremama za buduće izbore.

Nenad Čanak

- Pančevo je vrlo dugo zbog blizine Beograda bilo nekako zapostavljeno. Međutim, u proteklih nekoliko godina to je počelo da se menja i ja mislim da će LSV pokazati iznenađujuće rezultate u Pančevu na ovim izborima, tim pre što se sada mnogo toga što smo govorili proteklih 21 godinu počelo, na moju veliku žalost, ostvarivati - istakao je on. Čanak je podsetio da je na jučerašnji dan bila godišnjica njegovog televizijskog duela sa Vojislavom Šešeljem na Studiju B, tokom kojeg je predvideo sve što se desilo tokom narednih 20 godina.
- Jako ne volim tu priču: „Ja sam bio u pravu" i „Govorio sam ja", ali ima nečega drugog, krajnje je vreme da se nešto ozbiljno preduzme da se prekine sunovrat koji traje evo već dve decenije - naveo je Čanak u izjavi novinarima.

Široka koalicija zbog izbornog zakona

Na pitanje sa kim će LSV nastupiti na predstojećim izborima, Nenad Čanak je podsetio da je izborni zakon za repubilički parlament napravljen tako da uništi regionalne stranke i da ukloni potencijalnu konkurenciju strankama sa sedištem u Beogradu.

- Zbog toga i jeste napravljeno to da Vojvodina nije posebna izborna jedinica, kao što bi bilo najlogičnije. U tom smislu, mi ćemo ići u jednu širu koaliciju sa našim partnerima i sa prošlih izbora, znači sa DS, pa svima ostalima, gde ćemo na taj način postići, verujem i ovaj put kritičnu masu i dominantnu ulogu u društvu - naveo je on. Čanak je dodao da će Liga socijaldmeokrata Vojvodine na izbore na pokrajinskom i lokalnom nivou ići sama. On je ponovio da LSV neće odustati od zahteva za policijskom upravom za Vojvodinu, dodajući kako su se, zbog odsustva vojvođanske policije dogodili incidenti koju su mogli biti sprečeni.

Politički lom oko Zakona o restituciji

On je ocenio i da se oko pitanja vraćanja imovine pripadnicima okupacionih snaga dogodio veliki politički lom, koji je izazvan mnogim drugim stvarima, a ne samo sadržajem zakona. Čanak je ponovio da je Zakon o restituciji dobar.

- Ne vidim zašto bi se pripadnicima okupacionih snaga vraćala imovina, to ja zaista ne mogu da razumem. Međutim, nama se onda počelo prebacivati da je u pitanju nekakva kolektivna krivica što nije tačno, jer čak je i u amandmanu SVM stajalo da se od krivice izuzimaju oni koji su bili okupacioni vojnici, ali su bili državljani Kraljevine Jugoslavije 6. Aprila 1941. godine - naveo je Čanak dodajući da se u tom slučaju umesto kolektivne krivice uvodi kolektivna amnestija.

- To je u ovom slučaju još mnogo gore. Barem u Banatu se vrlo dobro zna koliko su čak i državljani Kraljevine Jugoslavije načinili zločina pripadajući raznim neprijateljskim formacijama. Sve u svemu, sve je to, ja mislim, sada izglađeno i Zakon o restituciji će početi da se primenjuje - istakao je Čanak. On je dodao da je nemoguće da svi budu zadovoljni ali da je važno što će se jedna velika istorijska nepravda početi ispravljati.

Nastup Konuzina skandal

Nenad Čanak se osvrunuo i na ocene iz Moskve da je ambasador Ruske federacije Aleksandar Konuzin potpuno legitimno govorio na stranačkom skupu, navodeći da ostaje pri svom stavu da je reč o diplomatskom skandalu.

- Ja za takvu praksu u Evropi nisam čuo, a ne znam gde su je predsednici Ruske federacije videli. U svakom slučaju, ja ostajem pri stavu da je nastup ambasadora Konuzina bio vrhunski nediplomatski intoniran, da je on praktično pretnja aktuelnom poretku u Srbiji i da bi ambasador Konuzin morao da bude proglašen za personu non-grata u Srbiji, ukoliko se želi sačuvati elementarna diplomatska kičma - zaključio je lider LSV Nenad Čanak.

(BILSV, 02. 11.2011.)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook