Dvanaest godina kršenja Ustava na pitanju Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 30. 12. 2019. | Komentara: 0

Dvanaest godina kršenja Ustava na pitanju Vojvodine

Novi Sad, 30. decembar 2019 - Ustavni rok za donošenje Zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine istekao je 31. decembra 2008. godine i Republika Srbija u sredu ulazi u 12. godinu bez tog zakona.

Činjenica je da su se svih ovih godina promenile različite vlasti i da je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. 

LSV

Ipak, sada veliku zaslugu za nedonošenje ovog zakona dele i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović i njegove partijske kolege na republičkom nivou.

Mirović, koji je na sav glas najavljivao Zakon o finansiranju nadležnosti na početku mandata, ostaće upamćen kao pokrajinski premijer koji je zaćutao i nije imao dovoljno snage i smelosti da se za to izbori, nakon što mu je u republičkoj vladi rečeno da „to nije prioritet“.

Dok je on ćutao, u godini koja je polako za nama, Liga socijaldemokrata Vojvodine je predložila Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a naši poslanici su ga obrazlagali u republičkom parlamentu i odgovarali na pitanja, iako svesni da neće imati dovoljnu podršku da bude usvojen.

Bez tog zakona, AP Vojvodina je pre desetak dana dobila još jedan budžet koji ne iznosi ustavnih sedam procenata budžeta Srbije i u kojem nije ispunjena Ustavna obaveza da tri sedmine vojvođanskog budžeta budu kapitalne investicije.

Nismo se umorili. Nećemo prestati da se borimo za donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

Zato što je to borba protiv sramnog i ignorantskog odnosa prema Vojvodini i njenim institucijama, ali i borba protiv kršenja pravnog poretka ove zemlje.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak
Najave | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

NAJAVA DOGAĐAJA

Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležiće sutra, u četvrtak, 27. februara šesnaest godina zastave Vojvodine.
Saopštenja | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

Suficit budžeta važniji od interesa građanki i građana Srbije?

Poslednji primer u nemarnom odnosu države prema korisnicima usluga socijalne i zdravstvene zaštite, bila je najava da će u Predlogu izmena Zakona o igrama na sreću biti izuzeta obaveza o raspoređivanju profita u korist organizacija koji pomažu osobama sa invaliditetom, čime je postojao rizik urušavanja postojećeg nivoa prava osoba sa invaliditetom, koji je garantovan Ustavom i međunarodnim konvencijama. 
Izjave | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Treba razgovarati i sa ZZS o ulasku u Evropski blok

Generalni sekretar Lige solcijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš nije isključio mogućnost da će se u okviru razgovora o formiranju Evropskog bloka za izbore u Srbiji razgovarati i sa strankom Zajedno za Srbiju, koja je napustila Savez za Srbiju, nakon što je odlučila da izađe na lokalne izbore u Šapcu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook