Dvanaest godina kršenja Ustava na pitanju Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 30. 12. 2019. | Komentara: 0

Dvanaest godina kršenja Ustava na pitanju Vojvodine

Novi Sad, 30. decembar 2019 - Ustavni rok za donošenje Zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine istekao je 31. decembra 2008. godine i Republika Srbija u sredu ulazi u 12. godinu bez tog zakona.

Činjenica je da su se svih ovih godina promenile različite vlasti i da je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. 

LSV

Ipak, sada veliku zaslugu za nedonošenje ovog zakona dele i aktuelni vojvođanski premijer Igor Mirović i njegove partijske kolege na republičkom nivou.

Mirović, koji je na sav glas najavljivao Zakon o finansiranju nadležnosti na početku mandata, ostaće upamćen kao pokrajinski premijer koji je zaćutao i nije imao dovoljno snage i smelosti da se za to izbori, nakon što mu je u republičkoj vladi rečeno da „to nije prioritet“.

Dok je on ćutao, u godini koja je polako za nama, Liga socijaldemokrata Vojvodine je predložila Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a naši poslanici su ga obrazlagali u republičkom parlamentu i odgovarali na pitanja, iako svesni da neće imati dovoljnu podršku da bude usvojen.

Bez tog zakona, AP Vojvodina je pre desetak dana dobila još jedan budžet koji ne iznosi ustavnih sedam procenata budžeta Srbije i u kojem nije ispunjena Ustavna obaveza da tri sedmine vojvođanskog budžeta budu kapitalne investicije.

Nismo se umorili. Nećemo prestati da se borimo za donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

Zato što je to borba protiv sramnog i ignorantskog odnosa prema Vojvodini i njenim institucijama, ali i borba protiv kršenja pravnog poretka ove zemlje.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook