Evroparlamentarci mogu da dođu i u Novi Sad na razgovor sa Vojvođanskim frontom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 13. 12. 2019. | Komentara: 0

Evroparlamentarci mogu da dođu i u Novi Sad na razgovor sa Vojvođanskim frontom

Beograd/Novi Sad, 13 decembar 2019 - Robert Kolar, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saša Šućurović, predsednik Izvršnog odbora LSV, predstavljali su LSV na razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom i uz učešće poslanika Evropskog parlamenta. Kao što je najavljeno, oni su izrazili svoje negodovanje što se evropski poslanici, mimo dobrih pravila EU o jednakosti svih učesnica u dijalogu, odvojeno sastaju sa onima koji ove pregovore bojkotuju.

LSV

Stav LSV je da je ponašanje evopskih posrednika u pregovorima o izbornim uslovima u Srbiji u tom delu bilo nekorektno. Jedan od osnovnih principa koji važe u EU je ravnopravnost i ista pravila za sve učesnike u dijalogu. LSV ne vidi nikakvo racionalno opravdanje za privatne sastanke evropskih predstavnika sa onim grupacijama koje rešenje problema u našem društvu ne vide u institucijama.

Najavljujući plan učešća u pregovorima, generalni sekretar LSV Bojan kostreš izjavio je da, ukoliko nisu dobro razumeli pravila i ukoliko evropski predstavnici smatraju da je u skladu sa ustanovljenim procedurama organizovanje posebnih sastanaka sa posebnim političkim subjektima, LSV će ih pozivati da dođu u Novi Sad da se susretnu sa predstavnicima Vojvođanskog fronta i potpisnicima Memoranduma o budućnosti Vojvodine i razgovaraju o izbornom zakonu i izbornim uslovima.

Robert Kolar, potpredsednik LSV tokom sastanka se osvrnuo na sastanke evropskih parlamentaraca sa delom opozicije koji bojkotuju pregovore i rekao da, ako su to nova pravila, onda im upućuje direktan poziv za razgovore u Novom Sadu, jer je LSV sigurna da je upravo Vojvođanski front, kao grupacija koja je zasnovana na evropskim vrednostima, spremna da ukaže na sve probleme i nedostatke sa kojima se izborni proces u Srbiji suočava ne samo poslednjih godina, već i poslednjih decenija.

- Ono što smo čuli kao izveštaj o realizaciji dosadašnjih zaključaka na papiru zvuči dobro. Nekakvi pomaci jesu napravljeni. Glavno pitanje je kako će se i da li će se oni dalje primenjivati, a to je ključno. Mi smo posebno istakli da bez izmene izbornog zakona i izbornih uslova neće biti dobrih izbora u Srbiji, da je situacija loša u medijima, u kapilarnom teroru, kapilarnom prikupljanju glasova, plaćanju glasova i svim drugim metodama koje se nelegalno primenjuju - istakao je Kolar.

On je dodao da je inicijativu za promenu izbornog sistema u Srbiji LSV podneo u septembru.

- Jedna od najbitnijih promena koju smo tražili je da Srbija ne može biti jedna izborna jedinica, jer dolazimo do izuzetno nepravične raspodele mandata. Dolazimo do toga da veliki deo Srbije nema predstavnike u republičkom parlamentu, pa se postavlja pitanje kako onda  možemo da očekujemo da se neko sa teritorije tih delova zemlje uopšte bori za prava građana koji na njoj žive, kada uopšte nije prisutan u instituciji koja se time bavi. Nakon izbora 2016. po ovom izbornom sistemu trećina poslanika republičkog parlamenta izabrana je iz Beograda. Tako je oko 87 poslanika iz Beograda, dok je iz Vojvodine došlo 22  bez obzira na to što je Vojvodina i veća teritorija od Beograda i ima veći broj stanovnika, dok su mnogi drugi delovi Srbije prošli još gore - zaključio je Kolar.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Petak, 17. 01. 2020. | Komentara: 0

Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Godinama unazad, od kada je ukidanjem Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika Ministarstvo prosvete preuzelo brigu o udžbenicima za nacionalne manjine, država im čestita praznike polugodišnjim kašnjenjem.
Izjave | Četvrtak, 16. 01. 2020. | Komentara: 0

Građani Srbije su taoci beogradizacije

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže za „Vreme“ da je Vojvođanski front (VF) odgovor na trenutnu političku situaciju u zemlji, jer je Vojvodina već tri decenije na udaru centralista i nacionalista koji su je ekonomski devastirali i ponizili. On ukazuje da se VF zalaže za sekularnu i decentralizovanu Srbiju u kojoj Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. 
Saopštenja | Četvrtak, 16. 01. 2020. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da podnese ostavku, a nadležni organi da najzad pokrenu krivične postupke

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i svih drugih nosilaca vlasti u gradu Zrenjaninu da, zbog apsolutnog neuspeha po pitanju rešavanja pitanja snabdevanja građana ispravnom pijaćom vodom, podnesu ostavke na funkcije koje obavljaju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook