Forum žena još čeka odgovor ministra policije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 28. 01. 2015. | Komentara: 0

Forum žena još čeka odgovor ministra policije

NOVI SAD – Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja inicijativu ministra policije Nebojše Stefanovića za formiranjem Radne grupe koja bi u najkraćem roku izradila poseban Protokol o postupanju policijskih službenika i tužilaštva u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici.

LSV

Slažemo se i sa konstatacijom ministra i republičke javne tužiteljke sa konferencije za medije pre nekoliko dana da ovaj način rada može pomoći u efikasnoj saradnji  policije i tužilaštva u budućnosti. Međutim, i dalje ostaje pitanje šta sa žrtvama porodičnog nasilja koje su izgubile živote u prethodnom periodu, ne prijavivši nasilje usled straha od osude, spore procedure i neblagovremenog reagovanja? I kako to izbeći u budućnosti?

Na to smo ukazale ministru Stefanoviću 26. novembra kada smo ga pozvale da podrži inicijativu o uvođenju Odeljenja za borbu protiv nasilja u svim područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, kao što je to već učinjeno i donosi rezultate u policijskoj upravi Subotica i gde se može videti da to ne iziskuje dodatne troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova, već samo racionalizaciju i reorganizaciju radnih mesta.

Alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama, uveravaju nas da bi postojanje ovakvih odeljenja u kojem bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usresređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

U pismu ministru Strefanoviću smo navele i da bi se uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine omogućila ne samo bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda, nego i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika MUP-a, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema.

Uverene smo i da bi isto tako dobri rezultati bili zabeleženi i u drugim delovima Republike Srbije.

Verujemo da je ministar tokom dva meseca imao dovoljno vremena da se upozna sa našim pismom i pozivom. A, dok očekujemo njegov odgovor, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine priprema i inicijativu koju će tim povodom poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine predati u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Predsednica Foruma žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook