Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Novi Sad, 05. februar 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji.

LSV

Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji, ali rano otkrivanje raka leči se uspešno u 97% slučajeva. Stručnjaci su još 2016. godine upozoravali da od 40.000 obolelih, 20.000 umre, a gotovo trećina se mogla sprečiti. 

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je neizdrživo loše stanje naših bolnica i zdrastvenih ustanova, da je oprema zastarela i u kvaru, kao i da nema dovoljno lekova i sanitetskog materijala što direktno ugrožava zdravlje pacijenata. Zbog lošeg odnosa države prema zdravstvu, iz Vojvodine je u proteklih par godina otišlo više hiljada lekara i medicinskog osoblja.

Loš zdravstveni sistem i nemogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja onemogućava prevenciju i lečenje pacijenata. Termin zakazanog pregleda kod specijalista se čeka mesecima. Liste čekanja za operacije su naša stvarnost. Dok država u svojoj ružičastoj virtuelnoj stvarnosti pomaže da nam  lekari, terapeuti i medicinskih tehničari odlaze u inostranstvo, da se kupuju lekovi lošeg kvaliteta, oboleli ne mogu da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć i lečenje.

To hitno mora da se promeni!

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se uvede edukacija kao redovna mera u školski sistem i da se smanji nejednakost u pružanju zdravstvene zaštite. Zalažemo se za posebne programe u prevenciji zdravlja žena na selu. Potrebna je i veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera sa ciljem unapređenja zdravlja žena. 

                                                                                       Forum žena 
                                                                             Lige socijaldemokara Vojvodine




Forum žena LSV | Sreda, 11. 03. 2015. | Komentara: 0

Žabaljske ligašice pokrenule inicijativu za pomoć porodiljama

ŽABALJ –  Članice Foruma žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj su u akciji koju organizovanoj povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz razgovor sa sugrađankama i prigodan poklon, prikupljale i potpise za inicijativu za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara  za nezaposlene porodilje.
Forum žena LSV | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Forum žena GrO LSV Zrenjanin pomaže žrtvama nasilja

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Ildiko Bođo istakla je danas da se poslednjih godina puno priča o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama, da su doneti razni zakoni, ali realnost i statistika pokazuju da nasilje ne jenjava, nego ima tendenciju rasta. 
Forum žena LSV | Ponedeljak, 09. 03. 2015. | Komentara: 0

Žene da budu jednako vrednovane i plaćene kao muškarci

KIKINDA – Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda Snežana Vukić izjavila je da je posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta i dalje je ista - od radnog vremena, nejednakih plata za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook