Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Novi Sad, 05. februar 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji.

LSV

Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji, ali rano otkrivanje raka leči se uspešno u 97% slučajeva. Stručnjaci su još 2016. godine upozoravali da od 40.000 obolelih, 20.000 umre, a gotovo trećina se mogla sprečiti. 

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je neizdrživo loše stanje naših bolnica i zdrastvenih ustanova, da je oprema zastarela i u kvaru, kao i da nema dovoljno lekova i sanitetskog materijala što direktno ugrožava zdravlje pacijenata. Zbog lošeg odnosa države prema zdravstvu, iz Vojvodine je u proteklih par godina otišlo više hiljada lekara i medicinskog osoblja.

Loš zdravstveni sistem i nemogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja onemogućava prevenciju i lečenje pacijenata. Termin zakazanog pregleda kod specijalista se čeka mesecima. Liste čekanja za operacije su naša stvarnost. Dok država u svojoj ružičastoj virtuelnoj stvarnosti pomaže da nam  lekari, terapeuti i medicinskih tehničari odlaze u inostranstvo, da se kupuju lekovi lošeg kvaliteta, oboleli ne mogu da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć i lečenje.

To hitno mora da se promeni!

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se uvede edukacija kao redovna mera u školski sistem i da se smanji nejednakost u pružanju zdravstvene zaštite. Zalažemo se za posebne programe u prevenciji zdravlja žena na selu. Potrebna je i veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera sa ciljem unapređenja zdravlja žena. 

                                                                                       Forum žena 
                                                                             Lige socijaldemokara Vojvodine




Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Zabrinutost i žaljenje zbog presude Počuči

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je sa zabrinutošću i žaljenjem dočekao vest da je Radomir Počuča nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP oslobođen optužbi da je ugrozio bezbednost „Žena u crnom“. 
Forum žena LSV | Subota, 03. 12. 2016. | Komentara: 0

Izgraditi nedostajuće rampe za prilaz osoba sa invaliditetom

Pored intenzivnijeg zapošljavanja, jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom predstavlja pristupačnost svim javnim objektima. U vezi sa tim, Forum žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pozdravlja najavu borbe protiv bahatog parkiranja u gradu, koja bi trebalo da olakša kretanje osoba sa invaliditetom, majki sa decom i biciklista.
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

Da bi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista mogao da posluži u borbi protiv porodičnog nasilja, neophodno je prevashodno ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike. Isto tako, jako je važno voditi preciznu i trajnu kako policijsku, tako i evidenciju svih drugih nadležnih službi, što trenutno nije slučaj.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook