Da imamo jednake mogućnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Novi Sad, 08. mart 2017 - Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena.

LSV

Poslodavci izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju preko 40 godina, zbog čega su diskriminisane po osnovu starosti. Sa druge strane, mlade žene se uslovljavaju pri zapošljavanju da svoja reproduktivna prava – rađanje, odlože ili ne ostvare. Za iste poslove koje obavljaju muškarci, žene su manje plaćene, na rukovodećim mestima žena ima manje i duže čekaju posao.

Osim što je na kraju prošle godine bilo 14% manje zaposlenih žena od muškaraca prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, plate su manje od 11 do 14% u odnosu na muške kolege, što je slučaj u privatnom sektoru. Još uvek je izuzetno mali broj žena koje su nositeljke prava svojine nad nepokretnostima.

Žene na selu trpe najviše. I dalje vlada mišljenje da upravljanje gazdinstvom pripada muškarcu kao „glavi“ porodice, dok su žene tu da pomažu i doprinose napretku imanja. Jednako pravo da žena bude vlasnica imanja se ne podrazumeva.

U Vojvodini se broj žrtava nasilja povećava iz godine u godinu, a smrtni  ishod nasilja u porodicama se duplirao. Nasilje u porodici, osim žena, trpe najviše deca koja su i najčešće i svedoci i sami žrtve nasilja. Žrtve se osećaju usamljeno i bespomoćno. Ignorisanje, tolerancija i blage kazne šalju poruku da je takvo ponašanje legitimno i prihvatljivo. 

Forum žena LSV insistira da sva prava budu jednako dostupna svima, da za svoj rad žene budu plaćene kao i muškarci, da bude ravnomerna zastupljenost muškaraca i žena na mestima odlučivanja, kao i uspostavljanje rodnog balansa prilikom zapošljavanja. Zalažemo se i za nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja prema ženama.

Forum žena
Lige socijaldemokara Vojvodine




Forum žena LSV | Utorak, 25. 10. 2011. | Komentara: 0

Skrining programom do zdravlja

ZRENJANIN - Forum žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine nastavlja svojim akcijama i tribinama da podstiče i edukuje žene o brizi za zdravlje i značaju preventivnih pregleda.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 19. 09. 2011. | Komentara: 0

LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

SKOPLJE - Početkom septembra u Makedoniji je održan Međunarodni seminar izgradnje kapaciteta socijaldemokratskih partija, na kojem je bilo reči o izgradnji politike smanjivanja diskriminacije prilikom zapošljavanja četiri ugrožene grupe žena.
Forum žena LSV | Nedelja, 18. 09. 2011. | Komentara: 0

Ligašice prikupile pomoć za socijalno ugrožene

IRIG - Forum žena OO LSV Irig organizovao je još jednu u nizu humanitarnih akcija prikupljanja obuće i odeća za socijalno najugroženije stanovnike opštine. Ovoga puta, akcija je održana u naselju 'Stara kolonija', starom rudarskom naselju u Banji Vrdnik. Uz prisustvo velikog broja građana, podeljeno je pedesetak paketa polovne, ali odlično očuvane garderobe, kao i nekoliko đačkih torbi



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook