Da imamo jednake mogućnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Novi Sad, 08. mart 2017 - Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena.

LSV

Poslodavci izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju preko 40 godina, zbog čega su diskriminisane po osnovu starosti. Sa druge strane, mlade žene se uslovljavaju pri zapošljavanju da svoja reproduktivna prava – rađanje, odlože ili ne ostvare. Za iste poslove koje obavljaju muškarci, žene su manje plaćene, na rukovodećim mestima žena ima manje i duže čekaju posao.

Osim što je na kraju prošle godine bilo 14% manje zaposlenih žena od muškaraca prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, plate su manje od 11 do 14% u odnosu na muške kolege, što je slučaj u privatnom sektoru. Još uvek je izuzetno mali broj žena koje su nositeljke prava svojine nad nepokretnostima.

Žene na selu trpe najviše. I dalje vlada mišljenje da upravljanje gazdinstvom pripada muškarcu kao „glavi“ porodice, dok su žene tu da pomažu i doprinose napretku imanja. Jednako pravo da žena bude vlasnica imanja se ne podrazumeva.

U Vojvodini se broj žrtava nasilja povećava iz godine u godinu, a smrtni  ishod nasilja u porodicama se duplirao. Nasilje u porodici, osim žena, trpe najviše deca koja su i najčešće i svedoci i sami žrtve nasilja. Žrtve se osećaju usamljeno i bespomoćno. Ignorisanje, tolerancija i blage kazne šalju poruku da je takvo ponašanje legitimno i prihvatljivo. 

Forum žena LSV insistira da sva prava budu jednako dostupna svima, da za svoj rad žene budu plaćene kao i muškarci, da bude ravnomerna zastupljenost muškaraca i žena na mestima odlučivanja, kao i uspostavljanje rodnog balansa prilikom zapošljavanja. Zalažemo se i za nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja prema ženama.

Forum žena
Lige socijaldemokara Vojvodine




Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook