Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Novi Sad, 21. novembar 2018 - Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.

LSV

Ubistva žena u porodici ili partnerskom odnosu najčešće su posledica dugotrajnog zlostavljanja, pa se femicid javlja kao konačan ishod višestrukih incidenata nasilja prema žrtvi. Ipak, u tri četvrtine slučajeva prijave nasilja završe izvršenjem mere upozorenja. U preko 10% slučajeva zdravstvene ustanove konstatuju nasilje, ne evidentiraju povrede, niti informišu druge organe koji su zaduženi da reaguju. Neke zdravstvene ustanove, čak, naplaćuju izdavanje potvrda usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Ministarstvo pravde treba da odgovori i na pitanje da li je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici sprečila praksu na koju je ukazivano još 2014. godine u Posebnom izveštaju Zaštitnika građana: da tužilaštva odbace četvrtinu prijava podnetih zbog nasilja u porodici, a u oko 15% slučajeva se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja. To se rešava obavezom uplate novčanog iznosa u humanitarne svrhe. Svega četvrtina krivičnih prijava koje se podnesu tužilaštvu zbog dela nasilja u porodici, stigne do faze optuženja i glavnog pretresa.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne prestaje da se interesuje za ovu temu, iako je inicijativa koju je predložio Forum žena LSV o formiranju posebnih odeljenja policijskih uprava na teritoriji AP Vojvodine odbijena.

Zbog svih napred navedenih mana aktuelne verzije Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, neophodna je njegova izmena koja će rezultirati bržom reakcijom na prijavu nasilja, dvosmernu komunikaciju svih organa i ustanova koje učestvuju u primeni Zakona, Opšteg i posebnih protokola koji su usvojeni u međuvremenu. Samo na ovaj način žrtve mogu biti zaštićene blagovremeno i na odgovarajući način, uz uključenje i lokalne zajednice koja sprečavanjem nasilja izbegava štetne posledice koje može da oseti.

Jedino na taj način možemo reći da se Zakon primenjuje, a nasilje zaista sprečava!
 
Članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sandra Ristić 



Forum žena LSV | Petak, 29. 01. 2016. | Komentara: 0

Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

NOVI SAD - Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad apeluje na sve žene, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice još više razmišljaju o svom zdravlju i odvoje malo vremena za posetu svom ginekologu i obave preventivni ginekološki pregled.
Forum žena LSV | Petak, 18. 12. 2015. | Komentara: 0

Pobeda ligašica: Žabaljskim trudnicama jednokratno 10.000 dinara

ŽABALJ – Nezaposlene trudnice koje žive u opštini Žabalj od 1. januara 2016. godine dobijaće jednokratnu pomoć od lokalne samouprave. Naime, odbornici Skupštine opštine Žabalj podržali su inicijativu Foruma žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj da se svim budućim majkama, koje nemaju zaposlenje, da jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara.
Forum žena LSV | Petak, 04. 12. 2015. | Komentara: 0

Svakodnevno brinuti o osobama sa invaliditetom

ŽABALJ – Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, žabaljske ligašice posetile su Udruženje građana "Altruist" čija je osnovna delatnost briga o deci i omladini sa posebnim potrebama. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook