Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 21. 11. 2018. | Komentara: 0

Da li je država sposobna da primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici?

Novi Sad, 21. novembar 2018 - Pre početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv  nasilja nad ženama“, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministarku pravde koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, budući da su podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine.

LSV

Ubistva žena u porodici ili partnerskom odnosu najčešće su posledica dugotrajnog zlostavljanja, pa se femicid javlja kao konačan ishod višestrukih incidenata nasilja prema žrtvi. Ipak, u tri četvrtine slučajeva prijave nasilja završe izvršenjem mere upozorenja. U preko 10% slučajeva zdravstvene ustanove konstatuju nasilje, ne evidentiraju povrede, niti informišu druge organe koji su zaduženi da reaguju. Neke zdravstvene ustanove, čak, naplaćuju izdavanje potvrda usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Ministarstvo pravde treba da odgovori i na pitanje da li je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici sprečila praksu na koju je ukazivano još 2014. godine u Posebnom izveštaju Zaštitnika građana: da tužilaštva odbace četvrtinu prijava podnetih zbog nasilja u porodici, a u oko 15% slučajeva se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja. To se rešava obavezom uplate novčanog iznosa u humanitarne svrhe. Svega četvrtina krivičnih prijava koje se podnesu tužilaštvu zbog dela nasilja u porodici, stigne do faze optuženja i glavnog pretresa.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne prestaje da se interesuje za ovu temu, iako je inicijativa koju je predložio Forum žena LSV o formiranju posebnih odeljenja policijskih uprava na teritoriji AP Vojvodine odbijena.

Zbog svih napred navedenih mana aktuelne verzije Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima, neophodna je njegova izmena koja će rezultirati bržom reakcijom na prijavu nasilja, dvosmernu komunikaciju svih organa i ustanova koje učestvuju u primeni Zakona, Opšteg i posebnih protokola koji su usvojeni u međuvremenu. Samo na ovaj način žrtve mogu biti zaštićene blagovremeno i na odgovarajući način, uz uključenje i lokalne zajednice koja sprečavanjem nasilja izbegava štetne posledice koje može da oseti.

Jedino na taj način možemo reći da se Zakon primenjuje, a nasilje zaista sprečava!
 
Članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sandra Ristić 



Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 
Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook