Deca, žene i stari najveće žrtve napredne politike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 08. 10. 2014. | Komentara: 0

Deca, žene i stari najveće žrtve napredne politike

ZRENJANIN - Potpredsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Ankica Dostanić istakla je da, od bezbrojnih obećanja o boljoj budućnosti, nakon više od dve godine „napredne“ vlasti u Srbiji, najveće žrtve populizma i demagogije vladajuće većine jesu upravo oni najslabiji, koji ne mogu da se organizuju, niti pobune.

LSV

Uništava se porodica – osnov zdravog društva

Povodom obeležavanja Dečije nedelje, ona je napomenula da je ključni segment svake socijalne politke briga o slabijim i ugroženijim članovima društva. To su, kako je navela, prvenstveno deca, žene i stari. Ako država nema odgovornu socijalnu politiku, posledice su dugoročne i indirektno uništavaju porodicu kao osnovu zdravog društva.

- Penzionerima su smanjene penzije koje su pošteno stekli, trudnicama i porodiljama su ukinute naknade i pomoć, zatvorene su narodne kuhinje za najsiromašnije, bez posla je ostalo preko 200.000 ljudi, a najavljuju se otkazi za još toliko. Sa druge strane, dinar sve manje vredi, a hrana i komunalne usluge neprestano poskupljuju. Svaki peti stanovnik Srbije je ispod donje granice siromaštva, što u prevodu znači da je gladan, a Srbija je prvi put u istoriji postala najsiromašnija zemlja Evrope – navela je Ankica Dostanić na konferenciji za novinare.

Ona je ukazala da su pobune protiv režima koji počiva na lažima i praznim obećanjima kojima krije svoju apsolutnu nesposobnost i neznanje da vodi zemlju već počele: štrajkuju advokati, pravosuđe je blokirano već mesec dana, štrajkovala je do juče i policija i opet će, studenti, a pridružiće im se uskoro i zdravstvo i prosveta, u štrajku su bili i ratni vojni invalidi. Oktobar će se završiti sa polovinom Srbije koja je ustala protiv najpogubnije politike koju je naša država iskusila u svojoj istoriji, dodala je potpredsednica Foruma žena LSV.

Žene nisu uzrok niskog nataliteta

Ankica Dostanić je istakla da je ključni segment svake socijalne politike briga o mladim naraštajima kroz niz mehanizama koji je unapređuju, a da je porodica prvi stepenik ka tome. Svako društvo treba da je izuzetno zabrinuto zbog niskog nataliteta, ali ne tražeći uzrok u ženama, već u izuzetno nepovoljnim ekonomskih uslovima gde su žene pravi heroji, odlučujući da rode dete i paralelno vode borbu za obezbeđivanje egzistencijalnog minimuma za to dete, napomenula je ona i dodala da se ne sme zaboraviti ni osnaživanje hraniteljskih porodica.

- LSV upozorava vlast da, ako već ne umeju odgovorno da vode nijednu politiku, dok ih narod ne istera iz fotelja koje su, kako sami kažu, čekali 20 godina, a da za to vreme nisu smislili ama baš ništa valjano što bi mogli da urade kada se fotelja konačno dokopaju, da do tog trenutka pokažu elementarnu brigu bar o najslabijima u ovom društvu, od kojih im ne preti opasnost za fotelje, a to su trudnice, porodilje, deca i penzioneri – zaključila je Ankica Dostanić.

(BILSV, 08.10.2014)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook