I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 07. 03. 2016. | Komentara: 0

I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

Novi Sad, 07. mart - Forum žena LSV upozorava na to da i posle stotinu godina prava žena u našem društvu i dalje nisu potpuno ostvarena.


 
Iako su neke žene dale i svoje živote da bi se izborile za to što smo danas ravnopravne, za to da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, kao i da odlučujemo o rađanju, ta prava u Republici Srbiji još nisu u potpunosti ostvarena.
 
Činjenica je da su plate žena još uvek niže nego plate muškaraca, da žene u biznisu i  politici ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima, da ih nema dovoljno na mestima odlučivanja, kao i da je i dalje tek mali broj žena koje su nositeljke prava svojine nad nepokretnostima, a pogotovo kada je reč o ženama na selu.
 
Uopšte i svakodnevno fizičko nasilje se i dalje toleriše i činjenica je da institucije ne preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti jer se broj žrtava povećava iz godine u godinu, a smrtni  ishodi nasilja u porodicama se duplirao u odnosu na 2014. godinu.
 
Činjenica je i da još nema zakona koji bi omogući isplatu zarada svim nezaposlenim porodiljama, nego se za to borimo od mesta do mesta, kao što je i činjenica da je potrebno izmeniti Zakon o izvršenju i obezbeđenju kako bi samohrani roditelji uspeli da naplate alimentaciju.
 
Danas, uoči Međunarodnog dana žena, poručujemo da su upravo to pitanja na kojima ćemo insistirati u narednom periodu.
 
Zahvaljujući poslanicama Lige socijaldemokrata Vojvodine, u Zakon o izboru narodnih poslanika unet je amandman o garantovanih najmanje 30% manje zastupljenog pola (žena) na kandidacionim listama i u Narodnoj skupštini. Upravo zbog ove odredbe koja se našla u zakonima kojima se propisuju izbori na republičkom i lokalnom nivou, kao i u odluci kojom su propisani uslovi kandidovanja i izbora u AP Vojvodini, imamo više od 30% žena u parlamentima.
 
Kao što smo to izborile, izborićemo se i za nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja prema ženama, za princip rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti žena, jačanje ekonomskog položaja žena, kao i za ravnomernu zastupljenost muškaraca i žena na mestima odlučivanja i upravljanja
 
Forum žena
Lige socijaldemokara Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook