I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 07. 03. 2016. | Komentara: 0

I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

Novi Sad, 07. mart - Forum žena LSV upozorava na to da i posle stotinu godina prava žena u našem društvu i dalje nisu potpuno ostvarena.


 
Iako su neke žene dale i svoje živote da bi se izborile za to što smo danas ravnopravne, za to da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, kao i da odlučujemo o rađanju, ta prava u Republici Srbiji još nisu u potpunosti ostvarena.
 
Činjenica je da su plate žena još uvek niže nego plate muškaraca, da žene u biznisu i  politici ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima, da ih nema dovoljno na mestima odlučivanja, kao i da je i dalje tek mali broj žena koje su nositeljke prava svojine nad nepokretnostima, a pogotovo kada je reč o ženama na selu.
 
Uopšte i svakodnevno fizičko nasilje se i dalje toleriše i činjenica je da institucije ne preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti jer se broj žrtava povećava iz godine u godinu, a smrtni  ishodi nasilja u porodicama se duplirao u odnosu na 2014. godinu.
 
Činjenica je i da još nema zakona koji bi omogući isplatu zarada svim nezaposlenim porodiljama, nego se za to borimo od mesta do mesta, kao što je i činjenica da je potrebno izmeniti Zakon o izvršenju i obezbeđenju kako bi samohrani roditelji uspeli da naplate alimentaciju.
 
Danas, uoči Međunarodnog dana žena, poručujemo da su upravo to pitanja na kojima ćemo insistirati u narednom periodu.
 
Zahvaljujući poslanicama Lige socijaldemokrata Vojvodine, u Zakon o izboru narodnih poslanika unet je amandman o garantovanih najmanje 30% manje zastupljenog pola (žena) na kandidacionim listama i u Narodnoj skupštini. Upravo zbog ove odredbe koja se našla u zakonima kojima se propisuju izbori na republičkom i lokalnom nivou, kao i u odluci kojom su propisani uslovi kandidovanja i izbora u AP Vojvodini, imamo više od 30% žena u parlamentima.
 
Kao što smo to izborile, izborićemo se i za nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja prema ženama, za princip rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti žena, jačanje ekonomskog položaja žena, kao i za ravnomernu zastupljenost muškaraca i žena na mestima odlučivanja i upravljanja
 
Forum žena
Lige socijaldemokara Vojvodine



Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Zabrinutost i žaljenje zbog presude Počuči

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je sa zabrinutošću i žaljenjem dočekao vest da je Radomir Počuča nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP oslobođen optužbi da je ugrozio bezbednost „Žena u crnom“. 
Forum žena LSV | Subota, 03. 12. 2016. | Komentara: 0

Izgraditi nedostajuće rampe za prilaz osoba sa invaliditetom

Pored intenzivnijeg zapošljavanja, jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom predstavlja pristupačnost svim javnim objektima. U vezi sa tim, Forum žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pozdravlja najavu borbe protiv bahatog parkiranja u gradu, koja bi trebalo da olakša kretanje osoba sa invaliditetom, majki sa decom i biciklista.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook