Liste čekanja u zdravstvu su nedopustive

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 06. 04. 2016. | Komentara: 0

Liste čekanja u zdravstvu su nedopustive

ŽABALJ / SOMBOR - Osnovaćemo Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje kao zasebno pravno lice, a uplaćeni doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje biće izvorni prihodi tog fonda. Takvo rešenje garantovaće značajno kvalitetnije zdravstvene usluge u Vojvodini, izjavila je danas članica Skupštine Foruma žena LSV i kandidatkinja za odbornicu u Skupštini opštine Žabalj Svetlana Boškov.

 
Ona je na današnjoj konferenciji za novinare, a povodom sutrašnjeg obeležavanja Svetskog dana zdravlja, istakla da su višemesečne i višegodišnje liste čekanja nedopustive, te da Liga ima efikasno rešenje kako se te liste mogu smanjiti, a neke i potpuno eliminisati. Po rečima Boškove, privatno zdravstvo treba integrisano u jedinstveni sistem i što će omogućiti građanima i građankama da se jednako leče i u privatnim i u državnim institucijama.

Kandidatkinja LSV za odbornicu u žabaljskoj skupštini Marija Ječinac naglašava da se Forum žena Lige zalaže za obavezne i organizovane preventivne preglede žena u cilju očuvanja zdravlja i reproduktivnog zdravlja žena, kao i za edukativne programe na podizanju svesti žena o važnosti preventivnih pregleda.

 
- Živimo u uslovima kada su žene izložene povećanoj nezaposlenosti, pogoršanim uslovima  rada, kada se posledice dugotrajnog porodičnog nasilja ne registruju, osim telesnih povreda.  Dostupnost zadravstvenim uslugama je otežana. Neadekvatan je sistem zakazivanja pregleda na koje se i dalje čeka, smanjen je broj zdravstvenih radnika, zdravstvene ustanove velikom broju žena su nedostupne jer su udaljene, A posebno za specijalističke preglede. Za žene u ruralnim područjima i žene osetljivih grupa ti problemi su posebno naglašeni. U isto vreme, beleži se porast malignih bolesti, sa porastom smrtnih ishoda, kao i snižavanjem starosne granice obolelih – zaključila je Ječinac.
 
Predsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec istakla je na konferenciji za novinare u Somboru da je jedan od prioriteta Lige uvođenje obaveznih i organizovanih preventivnih pregleda žena u cilju očuvanja zdravlja i reproduktivnog zdravlja žena.
 
- O obaveznim preventivnim pregledima starali bi se poslodavci za zaposlene žene, a za nezaposlene Nacionalna služba za zapošljavanje. Program obaveznih preventivnih pregleda za  žene na selu i žene ranjivih grupa ostvarivali bi mobilni timovi zdravstvenih radnica i radnika. Edukacija i informisanje su najbolji način za podizanje svesti o značaju prevencije za zdravlje svih. Zato se zalažemo za uvođenje predmeta o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem kao obavezan predmet – naglasila je Terbec.
 
(BILSV, 06.04.2016)



Forum žena LSV | Subota, 23. 05. 2015. | Komentara: 0

Nataša Terbec na čelu Foruma žena LSV

KOVAČICA – Na Izbornoj skupštini Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine za predsednicu je izabrana Nataša Terbec. Nove potpredsednice Foruma žena LSV su Marka Latas i Milena Popović Subić. 
Forum žena LSV | Utorak, 12. 05. 2015. | Komentara: 0

Ankica Dostanić na čelu zrenjaninskih ligašica

ZRENJANIN - Na redovnoj godišnjoj Izbornoj skupštini Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, koja je održana večeras, za predsednicu zrenjaninskih ligašica je, jednoglasnom odlukom, izabrana Ankica Dostanić.
Forum žena LSV | Utorak, 12. 05. 2015. | Komentara: 0

Sanja Mitrović i dalje na čelu Foruma žena LSV Opovo

OPOVO - Članice Foruma žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo jednoglasno su za predsednicu ponovo izabrale Sanju Mitrović.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook