LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 19. 09. 2011. | Komentara: 0

LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

SKOPLJE - Početkom septembra u Makedoniji je održan Međunarodni seminar izgradnje kapaciteta socijaldemokratskih partija, na kojem je bilo reči o izgradnji politike smanjivanja diskriminacije prilikom zapošljavanja četiri ugrožene grupe žena.

Forum žena LSV - Skoplje

Seminar je organizovala Cee Network for gender Issues, koja je član organizacije PES women (Partije Evropskih socijalista) u saradnji SIDA&Olof Palme Centre, a uz logističku podršku Nacionalnog Saveta za rodnu ravnopravnost Makedonije. Cee mreža za rodna pitanja je osnovana još 1994 godine u okviru Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost sa ciljem da se bavi rodnim pitanjima sa aspekta demokratije, kao i položajem žena u tranzicionim zemljama Centralne i Istočne Evrope. Njena misija je pomoć u radu socijaldemokratskim partijama i ženskim progresivnim nevladinim organizacijama oko formulacije politike i izbornih platformi oko najakutnijih političkih, ekonomskih, socijalnih problema sa kojima žene suočavaju u procesu tranzicije. Na seminaru su učestvovale imanentne predstavnice i mlade aktivstkinje iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Estonije. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine kroz višegodišnju saradnju sa CEE mrežom oblikuje i razvija svoju rodnu politiku koja polako, korak po korak, daje vidljive pozitivne rezultate.

Četiri ranjive grupe žena, o kojima je bilo reči na ovom seminaru jesu žene koje prvi put traže posao, visoko obrazovane žene, žene preko 45 godina života i žene na selu. O svakoj od ovih tema govorile su stručne sagovornice, a o smanjenju diskriminacije prilikom zapošljavanja žena preko 45 godina života, govorila je i predstavnica Foruma žena LSV Tanja Kovač. Ona je tom prilikom učesnice seminara upoznala sa merama koje su preuzete za ovu grupaciju od strane vlada Srbije i AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Vojvodine.

- Problem je u tome što mere koje sprovode vlade nisu vezane isključivo za žene koje spadaju u ovu grupaciju stanovništva. Međutim, rezultat sprovedenih mera u Srbiji je mali odziv poslodavaca da zapošljavaju radnice preko 45 godina života, iako dobijaju poreske olakšice za zaposlene u periodu od dve godine - istakla je Kovačeva. Dodala je da bi ubuduće trebalo takve projekte rodno raščlaniti i bolje promovisati. Takođe, istaknuto je i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna za akciju, da njeni predstavnici nastavljaju borbu za rodnu ravnopravnost i smanjivanje rodne diskriminacije kao što su to do sada činili nalazeći rešenja razmenom iskustava i edukacijom. Naravno, solidarno sa drugim nevladinim ženskim organizacijama, mrežom za rodna pitanja i saradnjom sa socijaldemokratskim partijama iz Srbije, okruženja i drugih evropskih zemalja.

(BILSV, 19. 09. 2011.)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook