LSV podržala izjavu o izbegličkoj krizi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 10. 09. 2015. | Komentara: 0

LSV podržala izjavu o izbegličkoj krizi

NOVI SAD - Forum žena i Stručni savet za rodnu ravnopravnost Lige socijaldemokrata Vojvodine daju punu podršku apelu evropskoj javnosti CEE ženska mreža i Evropskom forumu za demokratiju i solidarnost.

LSV

IZJAVA O IZBEGLIČKOJ KRIZI

Solidarnost predstavlja suštinu socijaldemokratije - bilo u vreme rata, mira, prirodnih nepogoda ili ličnih tragedija. Od presudne je važnosti da ostanemo verni svojim idealima – da se naše reči pretvore u dela.
 
Ne smemo ostati pasivni i samo gledati kako se izbeglička humanitarna kriza odvija pred našim očima; dok žene, muškarci i deca beže od rata tražeći sigurnu, mirnu i perspektivnu egzistenciju.
 
Mi bismo se, kao evropski narodi, trebali prisetiti kako je i sama Evropa propatila tragedije rata i izbeglištva, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i nedavno na Balkanu. Ovo je globalna kriza i, kao takva, zahteva hitan odgovor na globalnom nivou.
 
Zbog toga sve zemlje članice Evropske unije, kao i one koje se EU žele pridružiti, podstičemo da, između ostalog:
 
- odgovorno i proporcionalno, uz sistem kvota kao provizornom merom, na sebe preuzmu odgovornost za dolazeće izbeglice kroz pravedan sistem distribucije i pravovremenu hitnu pomoć državama i građanskim društvima koja se trenutno nalaze u prvim redovima
 
- izbeglicama u državama koje su ih primile osiguraju humane uslove, s posebnim obzirom prema ženama, deci i najugroženijima, te da podržavaju takve akcije civilnog društva
 
- razviju zajedničku politiku prema azilu i migracijama kroz panevropsko razumevanje i ojačanje evropskih institucija
 
- osiguraju rodno osetljivu politiku prema izbeglicama budući da žene izbeglice imaju ne samo specifične potrebe, već na svojim leđima nose velik teret izbegličke patnje
 
- učestvuju i podržavaju akcije civilnog društva u vezi izbegličke krize razvijajući, sprovodeći i evaluirajući politiku na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou
 
- deluju i sarađuju s međunarodnim organizacijama i drugim državama na globalnom nivou da bismo se ne samo mogli uhvatiti u koštac s pitanjem izbegličke krize, već iznad svega, da bismo na političkom i diplomatskom nivou mogli rešavati prave uzroke ljudskog egzodusa, time omogućujući životna okruženja u uslovima mira, solidarnosti i razvoja
 
Kao žene iz ranije ratom pogođenog Balkana i Srednje i Istočne Evrope, govorimo iz vlastitog iskustva. Ne samo da sa izbeglicama delimo njihovu patnju, već delimo i njihove aspiracije. Zbog toga pozivamo evropske države, političke stranke i građanska društva da se ujedine u organizaciji pomoći izbeglicama, bez obzira da li su oni trenutno u tranzitu, traže li azil ili samo žele živeti i raditi.
 
Spremne smo preuzeti naš deo odgovornosti te, iznad svega, raditi na razvijanju rodno osetljive politike rešenja izbegličke krize da bismo osigurale da će specifične potrebe žena izbeglica (kako odraslih žena, tako i devojčica) biti zadovoljene.


Nataša Terbec
predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine 

Maja Sedlarević
predsednica Stručnog saveta za rodnu ravnopravnost Lige socijaldemokrata Vojvodine

(BILSV, 10.09.2015)




Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.
Forum žena LSV | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Zabrinutost i žaljenje zbog presude Počuči

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je sa zabrinutošću i žaljenjem dočekao vest da je Radomir Počuča nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP oslobođen optužbi da je ugrozio bezbednost „Žena u crnom“. 
Forum žena LSV | Subota, 03. 12. 2016. | Komentara: 0

Izgraditi nedostajuće rampe za prilaz osoba sa invaliditetom

Pored intenzivnijeg zapošljavanja, jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom predstavlja pristupačnost svim javnim objektima. U vezi sa tim, Forum žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pozdravlja najavu borbe protiv bahatog parkiranja u gradu, koja bi trebalo da olakša kretanje osoba sa invaliditetom, majki sa decom i biciklista.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook