LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Novi Sad, 07. mart 2020 - Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 

LSV

Ona je na skupu, u čijem su radu učestvovali predstavnici Javnog tužilaštva, Sigurne ženske kuće, organizacije studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu i Pokrajinskog ombudsmana, iznela zapažanja o pozitivnim merama koje je doneo Zakon, ali i manjkavostima koje su primećene tek kroz njegovu primenu. 

Popović Subić je podsetila na inicijativu Foruma žena LSV iz 2014. godine kada je traženo formiranje posebnih odeljenja pri policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, u kojima će raditi policijski službenici koji će biti obučeni za slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima. 

Tokom diskusije o multisektorskoj saradnji institucija zdravstvene i socijalne zaštite, tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, ukazano je na potrebu boljeg prepoznavanja i senzibilisanog reagovanja, ali i manjkavosti, kao što je slučaj naplate lekarskih uverenja koja se dobijaju u slučaju prijave nasilja. 

Forum žena Lige socijaldemokrata aktivno učestvuje u praćenju primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ukazujući na propuste ukoliko ih uoči. Za bolje društvo koje je na strani žrtava, sa ciljem sprečavanja nasilja, važno je da svi budemo uključeni. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 
Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook