Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN – Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.

 
-Žene su u dugom periodu, korak po korak osvajale i ostvarivale svoja prava i još uvek možemo reći da je reč o samo jednom delu ostvarenih sloboda. Potrebe, odnosi i uloge se umnožavaju u skladu sa vremenom u kojem živimo, te nas zanimaju i određeni segmenti društva koji se tiču svih nas, bez obzira na polnu pripadnost i rodne uloge – istakla je Dostanić. Međutim, prema njenim rečima, suština je da žena nema dovoljno na mestima odlučivanja.
 
- I dalje nas „tražite“ na radnim mestima koja se imenuju kao „feminizacija profesija“, država i politički akteri se bave nama, razgovaraju i „pogađaju“ se na temu potomstva i stiče se utisak da su se sva društvena pitanja i pogledi usmereni na reproduktivnu ulogu žena, pri tome i te kako zaboravljajući niz ključnih sloboda i segmenata života u kojima se žene i dalje ne vide – zaključila je Dostanić.
 
(BILSV, 06.03.2016)



Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook