Nezaposlenost i zdravstvena zaštita problemi žena na selu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 16. 10. 2014. | Komentara: 0

Nezaposlenost i zdravstvena zaštita problemi žena na selu

ŽABALJ – Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Ana Pataki izjavila je juče da su nezaposlenost i zdravstvena zaštita najčešći problemi žena, a posebno žena na selu.

LSV

Ona je na tribini u Žablju, kojom je Forum žena LSV obeležio 15. oktobar, Dan žena na selu, istakla da žene tradicionalno, nemaju pravo na nasledstvo, gazdinstva se retko vode na njih, što otežava procedure dizanja kredita i pokretanja sopstvenog biznisa.

- Žene na selu u svetu čine 43 odsto radne snage u poljoprivrednoj proizvodnji, ali poseduju samo dva odsto zemlje i ostvaruju samo jedan procenat primanja. Zbog toga je cilj današnje tribine bio da se insistira na boljoj informisanosti žena na selu, kako bi ostvarile svoja prava i informisale se o temi kao što je žensko zdravlje koje je izuzetno važno – istakla je Pataki.

Predsednica Opštinske organizacije Foruma žena LSV Žabalj Miholjka Matić je naglasila da se ovaj datum obeležava od 1995. godine, kada su Ujedinjene nacije na konferenciji u Pekingu proglasile 15. oktobar Danom žena na selu, posvećen svim seoskim ženama i njihovim problemima.

Na tribini je govorila mr sci dr ginekologije i akušerstva Stela Popi Kostić, koja je prisutne upoznala sa svim fazama reproduktivnog zdravlja žene, kao i rizicima koje nose određene starosne grupe. Na samom kraju je zaključeno da je edukacija potrebna od najranijeg uzrasta i da deo odgovornosti nose institucije i zdravstvene ustanove, koje moraju obezbediti sve preduslove za sprovođenje pregleda, ali je i do samih žena, odnosno odgovornosti prema sopstvenom telu i brizi za sebe i svoju porodicu. Forum žena LSV će nastaviti sa informisanjem žena o načinima rešavanja osnovnih potreba i problema, uz naglasak na upoznavanju sa uslugama zdravstvene zaštite žena u ruralnim područjima.    

Jučerašnju tribinu su podržali i funkcioneri Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata, pružajući i na ovaj način podršku članicama Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(BILSV, 16.10.2014)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook