Nulta tolerancija prema nasilju u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Nulta tolerancija prema nasilju u porodici

SOMBOR - Forum žena LSV Sombor prepoznaje nasilje u porodici kao važan društveni problem. Nasilje se ne može rešiti samo usvajanjem zakona, na društvenoj zajednici je da se uhvati u koštac i sa uzrocima i da ublaži posledice – saopštio je Forum žena LSV Sombor.

Forum zenaKako su naveli, oni se zalažu za nultu toleranciju nasilja u porodici i za sankcionisanje nasilnika, primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja.

- Da bi se ovo postiglo, neophodno je obezbediti kontinuiranu edukaciju svih aktera koji trebaju da sprovode sankcije, stručne i šire javnosti o nasilju u porodici. Nasilje u porodici nije privatni problem, već globalni problem sa kojim se susreću i bore i najrazvijenije zemlje sveta. Loše društveno-ekonomske prilike u zemlji u poslednjih dvadeset godina, u kojima je

Vojvodina posebno stradala, prouzrokovale su porast ne samo porodičnog, već svih oblika nasilja – piše u saopštenju.
Takođe se upozorava da je sem porodičnog nasilja, naročito izraženo vršnjačko nasilje i maloletnička delikvencija.

- Dramatičan porast bolesti zavisnosti, kao što su narkomanija i alkoholizam, takođe su značajni uzroci porasta porodičnog nasilja i maloletničke delikvencije. Bolesti zavisnosti ne ugrožavaju samo zavisnika, već i porodicu i njegovo najbliže okruženje, pri čemu su žene i deca najčešće žrtve – navodi se u saopštenju Foruma žena LSV Sombor.
Piše i da je svaka druga žena preživela neki vid psihičkog nasilja, a svaka treća fizičko. Kako se navodi, pod psihičkim nasiljem se podrazumevaju ponižavanje i omalovažavanje, izolacija, ekonomsko nasilje, pretnje i zastrašivanje. Među oblicima fizičkog nasilja najčešći su šamaranje i prebijanje, a skoro 30% žena koja trpe fizičko nasilje prijavljuje da žive i pod pretnjom nanošenja teških telesnih povreda, ubistva, ubistva dece ili ubijanja svih članova porodice.

- Pravosuđe u Srbiji je u 2010. godini za nasilje izvršeno u porodici, odnosno za batinanje žena i dece, pa i roditelja, osudilo 1.059 osoba. Primetno je, da je veliki broj nasilnika, njih 1.762, osuđen uslovnim kaznama – navodi se u saopštenju.

(BILSV, 24.11.2011.)



Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook