Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na nadležne institucije svih nivoa zdravstvene zaštite da obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi što više žena imalo prilike za mamografski pregled.

LSV
 
Ligašice, takođe, zahtevaju da se obezbedi dovoljno novca za redovnu edukaciju Vojvođanki o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o značaju skrininga, poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka i smanjenja nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka. One navode i da je potrebna veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera za unapređenje zdravlja žena .
 
Forum žena LSV je danas, na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke upozorio da je ovaj karcinom jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U  Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000, a umre 1.600 žena. Naša zemlja je jedanaesta po smrtnosti od karcinoma dojke, a 36. po učestalosti ovog oboljenja. U Vojvodini prvo mesto po učestalosti, u ukupnom bolničkom morbiditetu, posmatrano prema dijagnozama bolesti registrovanih u stacionarnim ustanovama, zauzima zloćudni tumor dojke. 
 
- Najčešće se rak dojke otkriva u odmakloj fazi, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. To je poražavajuće jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme! A najčešći razlog kasnog otkrivanja raka dojke je nedostatak edukacija žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda. Primetno je da zdrastvene ustanove nemaju dovoljno zdrastvenih radnika  i adektvatne  opreme za obavljanje preventivnih pregleda žena bez obzira na godine života - navodi se u saopštenju Foruma žena LSV u kom se ističe da će se ligašice zalagati za programe prevencije, ali i posebne programe za adekvatno i efikasno lečenje obolelih žena na nivou Pokrajine, kao i za posebne programe za prevenciju zdravlja žena na selu.
 
(BILSV, 24.10.2015)Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook