Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na nadležne institucije svih nivoa zdravstvene zaštite da obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi što više žena imalo prilike za mamografski pregled.

LSV
 
Ligašice, takođe, zahtevaju da se obezbedi dovoljno novca za redovnu edukaciju Vojvođanki o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o značaju skrininga, poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka i smanjenja nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka. One navode i da je potrebna veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera za unapređenje zdravlja žena .
 
Forum žena LSV je danas, na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke upozorio da je ovaj karcinom jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U  Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000, a umre 1.600 žena. Naša zemlja je jedanaesta po smrtnosti od karcinoma dojke, a 36. po učestalosti ovog oboljenja. U Vojvodini prvo mesto po učestalosti, u ukupnom bolničkom morbiditetu, posmatrano prema dijagnozama bolesti registrovanih u stacionarnim ustanovama, zauzima zloćudni tumor dojke. 
 
- Najčešće se rak dojke otkriva u odmakloj fazi, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. To je poražavajuće jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme! A najčešći razlog kasnog otkrivanja raka dojke je nedostatak edukacija žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda. Primetno je da zdrastvene ustanove nemaju dovoljno zdrastvenih radnika  i adektvatne  opreme za obavljanje preventivnih pregleda žena bez obzira na godine života - navodi se u saopštenju Foruma žena LSV u kom se ističe da će se ligašice zalagati za programe prevencije, ali i posebne programe za adekvatno i efikasno lečenje obolelih žena na nivou Pokrajine, kao i za posebne programe za prevenciju zdravlja žena na selu.
 
(BILSV, 24.10.2015)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook