Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na nadležne institucije svih nivoa zdravstvene zaštite da obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi što više žena imalo prilike za mamografski pregled.

LSV
 
Ligašice, takođe, zahtevaju da se obezbedi dovoljno novca za redovnu edukaciju Vojvođanki o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o značaju skrininga, poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka i smanjenja nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka. One navode i da je potrebna veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera za unapređenje zdravlja žena .
 
Forum žena LSV je danas, na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke upozorio da je ovaj karcinom jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U  Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000, a umre 1.600 žena. Naša zemlja je jedanaesta po smrtnosti od karcinoma dojke, a 36. po učestalosti ovog oboljenja. U Vojvodini prvo mesto po učestalosti, u ukupnom bolničkom morbiditetu, posmatrano prema dijagnozama bolesti registrovanih u stacionarnim ustanovama, zauzima zloćudni tumor dojke. 
 
- Najčešće se rak dojke otkriva u odmakloj fazi, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. To je poražavajuće jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme! A najčešći razlog kasnog otkrivanja raka dojke je nedostatak edukacija žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda. Primetno je da zdrastvene ustanove nemaju dovoljno zdrastvenih radnika  i adektvatne  opreme za obavljanje preventivnih pregleda žena bez obzira na godine života - navodi se u saopštenju Foruma žena LSV u kom se ističe da će se ligašice zalagati za programe prevencije, ali i posebne programe za adekvatno i efikasno lečenje obolelih žena na nivou Pokrajine, kao i za posebne programe za prevenciju zdravlja žena na selu.
 
(BILSV, 24.10.2015)



Forum žena LSV | Ponedeljak, 07. 03. 2016. | Komentara: 0

I dalje nisu potpuno ostvarena prava žena u Republici Srbiji

Novi Sad, 07. mart - Forum žena LSV upozorava na to da i posle stotinu godina prava žena u našem društvu i dalje nisu potpuno ostvarena.
Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.
Forum žena LSV | Subota, 05. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV će poštovani principe rodne ravnopravnosti

NOVI SAD - Na predlog Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik LSV Nenad Čanak potpisao je Inicijativu „Za ravnopravno učešće žena u odlučivanju“ Akademije ženskog liderstva.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook