Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na nadležne institucije svih nivoa zdravstvene zaštite da obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi što više žena imalo prilike za mamografski pregled.

LSV
 
Ligašice, takođe, zahtevaju da se obezbedi dovoljno novca za redovnu edukaciju Vojvođanki o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o značaju skrininga, poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka i smanjenja nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka. One navode i da je potrebna veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera za unapređenje zdravlja žena .
 
Forum žena LSV je danas, na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke upozorio da je ovaj karcinom jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U  Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000, a umre 1.600 žena. Naša zemlja je jedanaesta po smrtnosti od karcinoma dojke, a 36. po učestalosti ovog oboljenja. U Vojvodini prvo mesto po učestalosti, u ukupnom bolničkom morbiditetu, posmatrano prema dijagnozama bolesti registrovanih u stacionarnim ustanovama, zauzima zloćudni tumor dojke. 
 
- Najčešće se rak dojke otkriva u odmakloj fazi, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. To je poražavajuće jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme! A najčešći razlog kasnog otkrivanja raka dojke je nedostatak edukacija žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda. Primetno je da zdrastvene ustanove nemaju dovoljno zdrastvenih radnika  i adektvatne  opreme za obavljanje preventivnih pregleda žena bez obzira na godine života - navodi se u saopštenju Foruma žena LSV u kom se ističe da će se ligašice zalagati za programe prevencije, ali i posebne programe za adekvatno i efikasno lečenje obolelih žena na nivou Pokrajine, kao i za posebne programe za prevenciju zdravlja žena na selu.
 
(BILSV, 24.10.2015)



Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook