Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD, 24. novembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dopise institucijama u svim lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima.

LSV 

U tim dopisima ćemo tražiti detaljne informacije u vezi sa nasiljem u porodici - broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, pokrenutih krivičnih postupaka, presuda i brojne druge relevante podatke.

Iako smo svesni da je nasilje u porodici nemoguće u potpunosti iskoreniti, od nadležnih institucija u lokalnim samoupravama u Vojvodini, tražićemo precizne podatke iz njihovog delokruga rada kako bi se mogla napraviti precizna statistika koja bi, prema našem mišljenju, trebalo da olakša pronalazak konkretnog i održivog rešenja za ovaj značajan društveni problem.

Takođe, sutra se navršava godinu dana od kada je Forum žena LSV podneo inicijativu za uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici na području AP Vojvodine. U odgovoru ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića rečeno nam je da se u Upravi kriminalističke policije formira posebna linija rada koja će se baviti prevencijom i suzbijanjem nasilja u porodici.

Na žalost, nivo nasilja zabeležen u poslednjih godinu dana potvrđuje opravdanost našeg zahteva za Odeljenjem za borbu protiv nasilja. Očito da dosadašnji način rada u prevenciji i suzbijanu nasilja u porodici nije doneo rezultate. Naprotiv, broj je ove godine veći. Podaci koje ćemo zatražiti od nadležnih institucija biće predočeni nadležnima upravo zato da bismo, još jednom, ukazale na neophodnost da se pitanjem nasilja nad ženama bave posebna Odeljenja u okviru svake policijske stanice. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook