Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD, 24. novembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dopise institucijama u svim lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima.

LSV 

U tim dopisima ćemo tražiti detaljne informacije u vezi sa nasiljem u porodici - broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, pokrenutih krivičnih postupaka, presuda i brojne druge relevante podatke.

Iako smo svesni da je nasilje u porodici nemoguće u potpunosti iskoreniti, od nadležnih institucija u lokalnim samoupravama u Vojvodini, tražićemo precizne podatke iz njihovog delokruga rada kako bi se mogla napraviti precizna statistika koja bi, prema našem mišljenju, trebalo da olakša pronalazak konkretnog i održivog rešenja za ovaj značajan društveni problem.

Takođe, sutra se navršava godinu dana od kada je Forum žena LSV podneo inicijativu za uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici na području AP Vojvodine. U odgovoru ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića rečeno nam je da se u Upravi kriminalističke policije formira posebna linija rada koja će se baviti prevencijom i suzbijanjem nasilja u porodici.

Na žalost, nivo nasilja zabeležen u poslednjih godinu dana potvrđuje opravdanost našeg zahteva za Odeljenjem za borbu protiv nasilja. Očito da dosadašnji način rada u prevenciji i suzbijanu nasilja u porodici nije doneo rezultate. Naprotiv, broj je ove godine veći. Podaci koje ćemo zatražiti od nadležnih institucija biće predočeni nadležnima upravo zato da bismo, još jednom, ukazale na neophodnost da se pitanjem nasilja nad ženama bave posebna Odeljenja u okviru svake policijske stanice. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Preventiva i zdravlje

KIKINDA - Forum žena GrO LSV Kikinda održao je tribinu posvećenu 7. aprilu, međunarodnom Danu zdravlja, 8. aprila u prostoru restorana Radnički dom. Svetlana Stojanović, privatna preduzetnica koja se bavi proizvodnjom organske hrane, govorila je o svojoj odluci da napusti struku - uređenje enterijera - i posveti se gajenju voća i povrća po standardima kakvi se danas traže u Evropi, a sve da bi se zdravlje potrošača zaštitilo od silne hemije kojima se voće i povrće danas tretira.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Politički aktivizam i solidarnost žena

ZRENJANIN - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovao je, povodom Dana žena tibinu o emancipaciji žena, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pitanjima koja se bave boljim položajem i zauzimanjem što boljih pozicija u našem savremenom okruženju.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Žene su siromašne i ekonomski zavisne

ZRENJANIN - Osmi mart je dan sećanja na žene koje su imale hrabrosti i snage da se izbore sa problemima većim od svakodnevnih - žene su tražile kraće radno vreme, veće plate, bolje uslove za rad, poštovanje osnovnih ljudskih prava, jer se pod tim podrazumevaju i prava žena, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Zrenjninu. predsednica GrO Foruma žena LSV Zrenjnain Ildiko Bođo podsetila je da je sve krenulo pre sto godina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook