Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

Novi Sad, 24. novembar - Da bi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista mogao da posluži u borbi protiv porodičnog nasilja, neophodno je prevashodno ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike. 

LSV

Isto tako, jako je važno voditi preciznu i trajnu kako policijsku, tako i evidenciju svih drugih nadležnih službi, što trenutno nije slučaj. 

Ujedno, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene trajnu kampanju u kojoj bi žrtve bile ohrabrene da prijavljuju nasilje i nasilnike, jer je nasilje u porodici najređe prijavljivano nasilje i procenjuje se da na jedan prijavljen slučaj, postoji barem još petnaest neprijavljenih.

Uspostavljanje precizne i višegodišnje evidencije bi umnogome olakšalo utvrđivanje neposredne opasnosti od ponavljanja nasilja, ali i preventivno i pravovremeno delovanje u sprečavanju nasilja.

Pre godinu dana, Forum žena LSV je poslao dopis svim institucijama koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama – centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, MUP - u, tužilaštvima i sudovima, od kojih smo tražili informacije u vezi sa nasiljem u porodici, broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, potencijalnih krivičnih postupaka, presuda i druge relevantne podatke.

Neke ustanove nisu ni odgovorile, neke su saopštile da podatke nemaju, neke su raspolagale nepotpunim podacima. Pritom, informacije dobijene od ustanova iz istih mesta često se ne podudaraju, iako su traženi podaci vezani za obaveze tih institucija po Opštem i posebnim protokolima o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama i partnerskim odnosima.

Zbog svega toga se može zaključiti da se se protokoli dosledno ne sprovode, odnosno da se podaci ne iskazuju na propisan način.

Stalna kontrola svih nosilaca javnih ovlašćenja za postupanje u slučajevima nasilja treba da doprinese javnoj oceni i pritisku za ispunjavanje zakonom propisanih obaveza u krajnjem cilju - smanjenju broja žrtava nasilja.

Forum žena Lige socijademokrata Vojvodine i dalje će pomno pratiti i reagovati na svaku vrstu nasilja i boriti se za striktnu primenu zakona u kažnjavanju počinioca i davati i dalje apsolutnu podršku u zaštiti i osamostaljivanju žrtve nasilja.


Forum žena 
Lige socijaldemokara Vojvodine



Forum žena LSV | Utorak, 13. 08. 2013. | Komentara: 0

Pomoć za najugroženije porodice u Kovačici

KOVAČICA – Forum žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Kovačici je, povodom 9. avgusta, Svetskog dana siromašnih osoba, organizovao humanitarnu akciju prikupljanja odeće i obuće.
Forum žena LSV | Četvrtak, 08. 08. 2013. | Komentara: 0

Počela serija predavanja u organizaciji FŽ LSV Zrenjanin

ZRENJANIN - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora LSV Zrenjanin Ankica Dostanić i predsednik Omladine LSV i trener Centra za edukaciju LSV Nenad Mišković održali su predavanja na temu odnosa sa javnošću, analize konfliktnih odnosa i tranzicione pravde u Srbiji.
Forum žena LSV | Subota, 22. 06. 2013. | Komentara: 0

Đurđina Jerinkić nova predsednica Foruma žena LSV

NOVI SAD - Nova predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je Đurđina Jerinkić, a potpredsednice su Sandra Ristić (Banat) i Ana Kandić (Bačka), dok će potpredsednica iz Srema biti izabrana naknadno, odlučeno je na današnjem, prvom redovnom kongresu FŽ LSV.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook