Politički aktivizam i solidarnost žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Politički aktivizam i solidarnost žena

ZRENJANIN - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovao je, povodom Dana žena tibinu o emancipaciji žena, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pitanjima koja se bave boljim položajem i zauzimanjem što boljih pozicija u našem savremenom okruženju.

Ovogodišnja tribina nazvana je "Politički aktivizam i solidarnost žena", a sociološkinja i članica Foruma žena GrO LSV Zrenjanin Ankica Dostanić istakla je tom prilikom da je bitno osnaživati žene, ne samo u okviru ženskog pokreta, već i u okviru političkih stranaka.

"Uvek se otvara pitanje društva jednakih mogućnosti, a to je ono za šta se Forum Žena LSV zalaže " navela je Dostanićeva. Pored nje, na tribini su govorile i Ivana Ludoški, pravnica i članica Foruma žena i Dragana Mihaljević, regionalna koordinatorka Foruma žena za Sredjobanatski okrug. Goste su pozdravili predsednica GrO FŽ Ildiko Bođo, kao i Aleksandar Marton, potpredsednik LSV i predsednik Skupštine grada Zrenjanina.  Marton je istakao da Liga svake godine obeležava ovaj dan, ali da je potrebno istaći važnost 8. marta za emancipaciju ženskog pola koji čini većinu svetskog stanovništva, mada žene ipak ne uspevaju da se izbore za ravnopravan položaj.

"Baš zato aktivistkinje LSV, Foruma žena, ali i muški deo stranke, pokušavaju da ukažu na potrebu ženskog aktivizma, ravnopravnosti polova, da 50 odsto žena bude u politici, a ne da samo izmišljamo kvote od 25 ili 30 procenata, jer je to sve veštački " ističe Marton. Politički, ili bilo koji društveni aktivizam ženi pre svega donosi uspostavljanje značajnih kontakata, a potom i ličnu edukaciju i sticanje različitih sposobnosti. Kako kaže Dragana Mihaljević, žene jedna drugu ustvari motivišu na angažovanost i na taj način se dopunjuju.

"Žene kroz aktivizam stiču samopouzdanje i iskustvo, razmenjuju informacije i nauče da se izbore za svoje veme. Na taj način razbijaju se stereotipi da je ženi mesto kod kuće. Javna sfera ne sme biti zatvorena za žene. Društvo jednakih mogućnosti ili rodna ravnopravnost podrazumeva jednake šanse za žene i muškarce " poručuje Mihaljevićeva.

(BILSV, 08. 03. 2011.)




Forum žena LSV | Subota, 25. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto još nisu stvoreni preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook