Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Novi Sad, 24. maj 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

 LSV

Zbog toga postavljamo pitanje Ministarstvu pravde, da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, budući da je nepoznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici?

Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog Zakona.

Poslanici LSV su aktivno učestvovali predlaganjem amandmana i u diskusiji o predlogu Zakona, sa namerom da se predvide pozitivne mere eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je važno imati na umu značaj izricanja hitnih mera.

Nasilje u porodici je najređe prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija.

Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike.

 

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Nedelja, 29. 11. 2015. | Komentara: 0

Broj žena žrtava nasilja svake godine sve veći

NOVI SAD - Gradska organizacija Foruma žena LSV Novi Sad juče je na Trgu mladenaca, svojom akcijom puštanja crvenih balona sa porukama protiv nasilja, želela da skrene pažnju na to da ovaj problem iz godine u godinu dobija sve veće razmere. 
Forum žena LSV | Utorak, 24. 11. 2015. | Komentara: 0

Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD, 24. novembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dopise institucijama u svim lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima. 
Forum žena LSV | Sreda, 18. 11. 2015. | Komentara: 0

Bez tolerancije nema budućnosti

NOVI SAD - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Sonja Golubović izjavila je da je 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije, dan kada se podsećamo na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, tuđa osećanja i uverenja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook