Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Novi Sad, 24. maj 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

 LSV

Zbog toga postavljamo pitanje Ministarstvu pravde, da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, budući da je nepoznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici?

Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog Zakona.

Poslanici LSV su aktivno učestvovali predlaganjem amandmana i u diskusiji o predlogu Zakona, sa namerom da se predvide pozitivne mere eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, zbog čega je važno imati na umu značaj izricanja hitnih mera.

Nasilje u porodici je najređe prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija.

Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike.

 

Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Sreda, 11. 03. 2015. | Komentara: 0

Žabaljske ligašice pokrenule inicijativu za pomoć porodiljama

ŽABALJ –  Članice Foruma žena Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj su u akciji koju organizovanoj povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz razgovor sa sugrađankama i prigodan poklon, prikupljale i potpise za inicijativu za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara  za nezaposlene porodilje.
Forum žena LSV | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Forum žena GrO LSV Zrenjanin pomaže žrtvama nasilja

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Ildiko Bođo istakla je danas da se poslednjih godina puno priča o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama, da su doneti razni zakoni, ali realnost i statistika pokazuju da nasilje ne jenjava, nego ima tendenciju rasta. 
Forum žena LSV | Ponedeljak, 09. 03. 2015. | Komentara: 0

Žene da budu jednako vrednovane i plaćene kao muškarci

KIKINDA – Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda Snežana Vukić izjavila je da je posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta i dalje je ista - od radnog vremena, nejednakih plata za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook